Povežite se sa nama

Društvo

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA ĐORĐE RADULOVIĆ U BRISELU: Crna Gora će ubrzati proces pregovora sa EU

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Na marginama sastanka ministara vanjskih poslova NATO država članica, koji se održava u Briselu, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović je, u odvojenim susretima, razgovarao sa šefom diplomatije Finske Pekom Havistom, generalnim sekretarom Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Stefanom Saninom i evropskim komesarom za krizni menadžment Janezom Lenarčićem, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Tokom sastanka sa ministrom Havistom, kontatovano je da dvije države razvijaju prijateljske odnose, s velikim potencijalom za dalje unapređenje saradnje.

“Glavni vanjskopolitički cilj Crne Gore članstvo u EU, te da u tom pogledu izuzetno cijenimo podršku Finske“, istakao je Radulović.

Iz Ministarstva poručuju da je Radulović  naglasio da će Crna Gora preduzeti sve aktivnosti usmjerene ka ubrzanju pregovaračkog procesa, kroz sprovođenje konzistentnih reformi baziranih na nultoj toleranciji na korupciju.

“Ministar Havisto pozdravio je zalaganje naše države u okviru pretpristupnog procesa sa EU, te istakao da će Finska nastaviti da podržava naš evropski put kroz pružanje podrške na ekspertskom i političkom nivou. Izrazio je zahvalnost za podršku Crne Gore u okviru multilateralnih foruma”, navode iz Ministarstva.

Radulović je tokom sastanka sa generalnim sekretarom Saninom istakao da je prihvatanje nove metodologije u pregovorima sa EU, kao i činjenica da naša država u potpunosti usaglašava svoje pozicije sa politikama Unije, jasan signal našeg evropskog opredjeljenja.

“Kako je rekao, Vlada će ubrzati reformske procese na unutrašnjem planu kao i pregovore sa EU, posebno imajući u vidu posljednja istraživanja javnog mnjenja po kojem više od 75 odsto crnogorskih građana podržava članstvo u Uniji. On je takođe istakao značaj daljeg angažmana EU na prostoru Zapadnog Balkana, čime će se potvrditi posvećenost reformama i stabilnosti ovog regiona za Evropu”, navode u saopštenju.

Ističu da je Generalni sekretar Sanino  pozdravio napore naše države u sprovođenju reformi te punu usaglašenost vanjske politike sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

“Crna Gora kao i čitav region predstavljaju strateškog partnera Unije, pa će se nastaviti sa aktivnostima usmjerenim na unapređenje i snaženje mehanizama saradnje”, poručio je Sanino.

Na sastanku sa komesarom Lenarčićem, istaknut je značaj dalje saradnje naše države sa evropskim institucijama, u svim pitanjima od značaja za promociju i razvoj integrisanog pristupa za krizne situacije, i obezbjeđivanje sprovođenja aktivnosti EU Mehanizma civilne zaštite.

“Sagovornici su se saglasili da je u vremenu pandemije od ključnog značaja koncentrisanje napora na prevazilaženje krize u najvažnijim oblastima poput zdravstva i ekonomije”, dodaju u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o planovima Evropske komisije po pitanju distribucije vakcina protiv korona virusa.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije