Connect with us

Društvo

MER I UIP: Srećan Svjetski dan intelektualne svojine!

Published

on

Svakog 26. aprila obilježava se #WorldIPDay kako bi se saznala uloga prava intelektualne svojine u podsticanju inovacija i kreativnosti. Ove godine aktuelna tema je kako intelektualna svojina pomaže MSP da rastu i napreduju. Tim povodom, na svom twitter nalogu, odlasilo se Ministarstvo ekonomskog razvoja i čestitalo Srećan Svjetski dan intelektualne svojine.

“Mali biznisi čine većinu registrovanih preduzeća u Crnoj Gori. Da bi omogućila da imaju fer utakmicu na tržištima,potrebno je da zaštite svoja prava intelektualne svojine: oznaku, žig, tržišnu marku, tehnologije & metodologije rada, patente, inovacije, umjetničke iskaze, originalne poslovne ideje”, istakli su iz ovog resora.

Dodali su i da zaštitom svojih intelektualnih prava, “štitimo svoje poslovanje od krivotvorenja, krađe, piraterije i svih drugih oblika nefer ponašanja na tržištu od strane nelojalne konkurencije koja utiče na ukupnu ekonomiju jedne zemlje”.

 

Tim povodom, oglasila se i Tržišna inspekcija koja je, podsjećanja radi, jedna od institucija u zaštiti prava iz ove oblasti, koja kontinuirano sporovodi nadzor po službenoj dužnosti i po zahtjevima nosilaca prava intelektualne svojine.

“U toku prošle godine u oblasti zaštite prava intelektualne svojine, Tržišna inspekcija je izvršila ukupno 848 inspekcijskih pregleda. Po službenoj dužnosti Tržišna inspekcija izvršila je 266 kontrola, a po zahtjevima nosilaca prava intelektualne svojine 582 kontrole”, navedeno je u saopštenju.

Prema njihovim riječima, najčešće nepravilnosti odnosile su se na neovlašćeno korišćenje robnog znaka/žiga (brenda), kao i na oblast korišćenja računarskih programa.
“Da podsjetimo, Tržišna inspekcija u ovoj oblasti sprovodi nadzor nad primjenom Zakona o autorskom i srodnim pravima, Zakona o patentima, Zakona o žigu, Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna, Zakona o oznakama geografskog porijekla, Zakona o zaštiti topografije poluprovodnika, Zakona o kinematografiji i Zakona o optičkim diskovima”, istakli su iz Tržišne inspekcije.
Dodali su i da je nadzor u oblasti zaštite prava intelektualne svojine veoma važan za regularno funkcionicanje tržišta odnosno sprečavanje nelojalne konkurencije, te da iz ovog resora redovno sprovode nadzor sa ciljem da se spriječi neovlašćeno korišćenje i zloupotreba tih prava.
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije