Connect with us

Društvo

MINISTARSTVO I DIREKTORAT ZA MEDIJE U SLUŽBI ”MEDIJSKOG GANGA”: Vijesti zaštićene, Aktuelno na udaru podlih insinuacija

Published

on

Ministarstvo kulture i medija na čijem je čelu Maša Vlaović i Direktorat za medije u sklopu ovog Ministarstva, kojim rukovodi Neđeljko Rudović, su samo produžena ruka medijskog koncerna Vijesti, u javnosti poznatog i kao ”medijski gang”.

Ministarstvo se početkom mjeseca ekspresno oglasilo povodom nepostojećih, navodnih “napada” Portala Aktuelno na dopisnicu medijsko-reketaškog, drugosrbijanskog tabloida ”Vijesti” Draganu Šćepanović, brutalno targetirajući našu medijsku kuću i u stilu svojih nalogodavaca iz ”medijske mafije” brutalno izvrćući istinu.

Tekst u kojem je tada Portal Aktuelno uradio ono što je posao novinara – razotkrio laži i manipulacije određenih interesnih grupa, iz tog Ministarstva i Direktorata za medije doživjeli su kao ”prijetnje novinarima i novinarkama zbog izvještavanja, ugrožavanje njihovog fizičkog i psihičkog integriteta, pokušaji stvaranja atmosfere linča u lokalnoj sredini u kojoj žive i rade”. Uz to su naveli da je to ”potpuno neprihvatljiva praksa”, otvoreno stajući u zaštitu koncerna Vijesti.

Ni Ministarstvo na čijem je čelu Vlaović, gdje je Generalni direktor Direktorata za medije pomenuti Rudović, inače bivši urednik u Vijestima, nijesu u svom saopštenju naveli koje su to “prijetnje” upućene novinarki Vijesti, a pogotovo ne zašto je o tome obavješteno Tužilaštvo od strane pojedinih NVO povezanih sa Vijestima. Nije navedena ni rečenica, citat, pasus, pa makar i insinuacija u tom pravcu, što ih nije spriječilo da podmuklo targetiraju našu medijsku kuću.

Mila Radulović, Željko Ivanović i Miodrag Perović: Stali u odbranu svog ”resursa” iz Kolašina Dragane Šćepanović

Stoga je Portal Aktuelno prije deset dana uputio pitanja na zvanični mejl ministarstva, ministarki Maši Vlaović i Neđeljku Rudoviću da bi Uredništvu, redakciji i čitaocima Portala Aktuelno pojasnili kome smo mi to prijetili i koga smo i na koji način ugrožavali.

Poslali smo ova pitanja:

  1. U Vašem saopštenju od 2. marta 2023. godine navodi se “Prijetnje novinarima i novinarkama zbog izvještavanja” (slučaj Dragana Šćepanović), pa Vas molimo da nam navedete na koje se konkretne prijetnje to odnosi koje su takve prirode da je moralo da bude obaviješteno i Tužilaštvo?
  2. Da li u reagovanju Ministarstva kulture postoji povodom tog slučaja ima “ličnog” pristupa s obzirom na činjenicu da je čelnik Direktorata za medije bio dugogodišnji kolega pomenute novinarke i član redakcije Vijesti?
  3. Kada je Ministarstvo kulture reagovalo na brutalno etiketiranje koje je izrekao premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović prema medijima od preuzimanja dužnosti krajem aprila 2022. godine? (proslijedite linkove sa tim objavama)
  4. Da li je Ministarstvo kulture saglasno sa tvrdnjama koje je izrekao premijer Dritan Abazović kada je optužio medije za “ekstremizam”, “fašizam” i “veze sa organizovanim kriminalom i narko-mafijom”?
  5. Da li Ministarstvo kulture i medija preduzima neke korake povodom tadašanje najave premijera da će pojedini mediji biti ugašeni?

Na ova pitanja Vlaović i Rudović niti bilo ko od njihovih saradnika nije se udostojio da odgovori iako su poslata prije deset dana. Za razliku od Portala Aktuelno, iz resora Vlaović i Rudovića, Vijestima je odgovoreno u roku od nekoliko sati nakon što su izmislili da smo ”ugrozili” i ”targetirali” njihovu dopisnicu Šćepanović. To samo govori o dvostrukim aršinima ovog ministrastva koje je po svemu sudeći, samo ispostava ”medijske mafije”.

Podsjetimo, Ministarstvo kulture i medija je reagovalo na tendenciozne upite reketaške medijske kuće ”Vijesti”. Osim floskula o nezavisnom novinarstvu, vjerovatno prepisanim iz udžbenika, jer u praksi nemaju o tome ni približnu pretpostavku, ni Ministarstvo ne precizira šta je to tačno u tekstu našeg portala uznemirilo dopisnicu Šćepanović i njenu koleginicu Milu Radulović koja je malo angažovana u Vijestima, a malo u NVO.

Takođe treba podsjetiti da Ministarstvo kulture i medija, nijesu oglašavali ni povodom serije napada njihovog premijera Dritana Abazovića na medije i novinare. Podsjećamo, Abazović je u više navrata napadao medije u Crnoj Gori, uključujući i Portal Aktuelno, koristeći se izmišljotinama i lažima kojima je sklon. Abazović je čak zloupotrebljavao i sjednice Vlade, ali i poziciju premijera koju obnaša igrom slučaja, posebno nakon iznošenja brojnih dokaza o unosnim poslovnim vezama njegovog brata sa državnim vrhom Srbije.

Osim što ignoriše Portal Aktuelno i prijetnje medijima koji nijesu ”Vijesti”, koje štite i od nepostojećih napada, Ministarstvo se takođe ”izvuklo” kada je trebalo osuditi cenzuru jotovane verzije crnogorskog jezika na RTCG-u. Direktor Direktorata za medije Neđeljko Rudović tada je kazao da Ministarstvo nema nadležnost nad radom Javnog servisa. Sigurni smo da je u pitanju bio ”napad” na Vijesti, da bi Rudović i njegovo Ministarstvo napisali ne jedno, nego 10 reagovanja!

Vlaović i Rudović nijesu puštili ni riječ, kada je isti taj koncern Vijesti koji oni štite, fukarski targetirao grupu građanskih aktivista i preko njihove ”novinarke” Jelene Jovanović ih ”silom na sramotu” stavio na listu desničarskih ekstremističkih organizacija, plaćeničke drugosrbijanske organizacije BIRN.

Ovo sramno i skandalozno targetiranje građanskih aktivista izazvalo je revolt i žestoke reakcije crnogorske i regionalne javnosti i završilo se uklanjanjem famozne BIRN-ove Mape krajnje desničarskih i ekstremističkih grupa na Balkanu. Takođe, grupa crnogorskih građanskih aktivista i novinarki koji su imenovani u bazi o desničarskim i ekstremističkim grupama, podnijeli su tužbe pred Opštinskim sudom u Sarajevu protiv BIRN-a, kojeg je, po svemu sudeći saradnja sa ’’medijskim gangom’’ koštala trajne kompromitacije.

Svo to vrijeme Ministarstvo kulture i Direktorat za medije su ćutali, jer su hajkači i oni koji prijete i targetireju bili njihovi nalogodavci iz Vijesti!

To govori mnogo o Maši Vlaović, Neđeljku Rudoviću i njihovim saradnicima.

U.P.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije