Connect with us

Društvo

MINISTARSTVO PROSVJETE: Nema još zatvaranja škola

Published

on

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, za sada, neće donijeti odluku da se zbog loše epidemiološke situacije zatvore škole i da se nastava u cijeloj državi održava onlajn.

“Još uvijek nema takve odluke vezano za onlajn nastavu. Ministarstvo će takvu odluku donijeti na osnovu preporuke nadležnih institucija koje prate epidemiološku situaciju”, rekli su Pobjedi iz resora ministarke Vesne Bratić.

Od drugog polugodišta, odnosno od januara nastava u crnogorskim školama se odvija u učionici ili kroz kombinovani model koji podrazumijeva da se određene smjene rotiraju sedmično na način da dok jedni učenici uče u školi, drugi su onlajn.

Većina škola je odabrala opciju da obezbijede uslove đacima da pohađaju nastavu u učionici, jer se ispostavilo da je to najbolje rješenje za đake.

Konstatovano je ranije da mnoga djeca nijesu u mogućnosti da prate nastavu onlajn – svaka peta porodica nema laptop ili internet. Ove modele nastave izradila je radna grupa Ministarstva koja je zadužena da svakodnevno prati na koji način se sve realizuje.

Ona se, međutim, otkako je završila taj posao, prema našim informacijama, zvanično još nije sastajala.

Oboljeli nastavnici i učenici

Na portalu – covid19.edu.me predočena je statistika oboljelih od korona virusa zaključno sa 26. februarom.

Prema tim podacima, u predškolskim ustanovama, a imamo ih 43, oboljelo je devetoro djece, te 33 nastavnika. U samoizolaciji su 89 djece i 34 vaspitača. Ukupno je u tim ustanovama 1.608 nastavnika, a djece 21.300.

S druge strane, ukupno je oboljelo 288 osnovaca, te 117 nastavnika. U samoizolaciji je 1.235 đaka i 128 profesora. Imamo ukupno 170 škola, 68.629 đaka, te 6.309 nastavnika.

A u srednjim školama oboljelo je 258 đaka i 49 profesora. U samoizolaciji je 419 učenika, te 64 nastavnika. U državi imamo ukupno 58 srednjih škola u kojima uči 26.953 učenika i predaje 3.191 nastavnika.

Vršiteljka dužnosti predsjednika Sindikata Slavka Bošković rekla je da svakog dana dobijaju informacije o novooboljelim.

“Nije nimalo dobra situacija. Ako se taj nastavnik razbolio, u kući ima dva-tri člana porodice i njih će da zarazi. Najviše me brine što smo stavljeni u šestu grupu za vakcine. To nije kako treba i nijesmo to očekivali”, rekla je ona.

Dodaje da svaki nastavnik ima oboljele učenike sa kojima radi i onlajn.

“To znači da jedan nastavnik radi toliko puno da je, naravno, i to jedan od faktora koji utiče na imunitet”, rekla je onda.

Izvor: Pobjeda

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije