Povežite se sa nama

Društvo

MIROSLAV ĆOSOVIĆ: Mleci Balšićima poslali svog bilježnika 20. novembra 1366. godine

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

 Vasko Kostić je bio publicista iz Boke, po struci građevinski inženjer. Bavio se istraživanjem istorije i u svojim radovima je istoriju Boke i Crne Gore prilagođavao interesima Crkve Srbije – koja je, svi znamo, udarna pesnica projekta Velika Srbija. Vasko Kostić je umro 16. aprila ove godine u 91. godini

Kostić je 1989. godine objavio knjigu Zapretana prošlost Prevlake. U njoj je naveo da je u jednom mletačkom (vjerovatno mletačkom) dokumentu, zabilježeno:

Naročito je 1366. g. bila ispunjena aktivnostima braće Balšića na Prevlaci. Stracimir i Đurđe su 30. oktobra tražili sa Prevlake više usluga od Dubrovnika, a 20. novembra je mletački senat poslao svog službenog bilježnika na Prevlaku Đurđu Balšiću, da ga pokuša izmiriti sa Kotoranima, što je Đurđe iskoristio da dozvolom Venecije naoruža svoje brodove. To je još jedan dokaz da su Balšići imali svoju mornaricu sa bazom na Prevlaci, pa je jasno ko su mu mogli biti mornari. To je bila i prva zetska ratna mornarica, a to znači i crnogorska.”

(Vasko Kostić, Zapretana prošlost Prevlake, Beograd, 1989, str 88)

Tako je pisao Vasko Kostić 1989. godine. Poslije jačanja Srpske crkve u Boki tokom devedesetih postao je fanatični protivnik crnogorske suverenosti i negator istorijskog prava Crne Gore na Boku.

Inače Kostić je etnički Crnogorac, pop Savo Nakićenović je 1913. u knjizi “Boka”  zapisao da su Kostići porijeklom iz Stare Crne Gore.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije