Connect with us

Društvo

MIROSLAV ĆOSOVIĆ: Švedski general Erik Af Edholm 1913. o Crnogorcima

Published

on

Na današnji dan, 16. februara 1954. godine umro je švedski general Erik Af Edholm, rođen 1878. godine. Tridesetpetogodišnji kapetan Edholm bio je 1913. godine vojni ataše pri crnogorskoj vojsci tokom Bitke za Skadar. U avgustu iste godine završio je spis koji je u rukopisu naslovljen “Zapažanja za vrijeme misije Crnogorskoj armiji tokom Prvog balkanskog rata 1913. godine”. Tekst je predat Generalštabu švedske vojske 13. septembra 1913. godine.

Spis je preveden na crnogorski jezik i zajedno sa brojnim skicama i fotografijama objavljen u knjizi “Erik Af Edholm: Crnogorska skadarska operacija” (DANU, 2011). Edholmov rad je sa švedskog preveo Esad Zukanović, knjigu su priredili Božidar Nikolić i Marijan Mašo Miljić, a uvodnu riječ napisao je akademik Branko Pavićević.

U poglavlju “Crnogorski narod” Erik AF Edholm između ostaloga, ovako piše o Crnogorcima:

Uprkos siromaštvu i potrebi, uprkos najtežim životnim prilikama, uprkos opštoj svijesti o boljim ekonomskim mogućnostima drugih država sa boljom zaposlenošću, ne bi se mogao naći nijedan Crnogorac kojemu njegova zemlja i njena čast ne bi bili na prvom mjestu.” (strana 28)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije