Connect with us

Društvo

MITROPOLIJA: Nećemo dobiti poseban status, iako ga možda zaslužujemo

Published

on

Srpska pravoslavna crkva (SPC) neće dobiti povlašćen položaj nakon izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Oni su reagovali na izjavu poslanika DPS-a, Dragutina Papovića, koji je juče saopštio da će SPC biti u povlašćenom položaju nakon što se usvoje izmjene, kojima se, kako je ocijenio, sprovodi državni udar.

Sveštenik SPC Igor Balaban u reagovanju tvrdi da je Papović saopštio nekoliko neistina.

“SPC ovim Zakonom ni u čemu neće biti u povlašćenom položaju iako bi bilo potpuno logično i pravedno da bude jer joj pripada ubjedljivo najveći broj građana Crne Gore. Vaša ideologija je jasna. Više ste puta o tome govorili i pisali. Srpski identitet Crnogoraca prije 1918. i 1941. ne dovodite u pitanje. Smatrate da su ujedinjenje i podjele Drugog svjetskog rata dovele do diferenciranja. Ono što mi je nejasno u Vašoj (i Andrijaševićevoj koncepciji) je kako smo onda mi svi koji držimo do tog istorijskog identiteta izdajnici i neprijatelji Crne Gore. Mislim da ste i iz DPS i sličnih partija svjesni da obmanjujete kad to govorite. Vi, bez sumnje, to znate. Kako je uopšte moguće da tako stravično optužujete toliki broj stanovnika Crne Gore”, naveo je Balaban.

Priznaje da je istina kako SPC nije bila prijavljena prema starom zakonu iz 1977. godine, tvrdeći da Papović zna kako to nije bilo neophodno, jer je, navodi, prijava bila potrebna samo za one vjerske zajednice koje se tek osnivaju.

“Da niste ideološki ostrašćeni i da ne zloupotrebljavate Vaš položaj poslanika da širite vjersku mržnju prema najbrojnijoj Crkvi u Crnoj Gori, morali biste da kažete da prijavljene nisu bile ni Rimokatolička Crkva ni Islamska zajednica, sve do 2010-11, kad ste to tražili od njih u pokušaju jačanja pritiska na Pravoslavnu Crkvu i opravdanja bezakonog odbijanja boravka dijelu pravoslavnog sveštenstva i monaštva. Ali, naravno, Vi to ne činite, jer želite da jačate odijum jednog dijela javnosti (neznavene i ostrašćene po ovim pitanjima) Vašim upornim ponavljanjem neistina po onoj poznatoj: stoput ponovljena laž postaje istina”, navodi Balaban.

On tvrdi da nije istina da SPC neće biti potrebna saglasnost Vlade za iznošenje kulturnih dobara, jer je to, kaže, reagulisano Zakonom o kulturnim dobrima.

“Nikakav povlašćen položaj SPC neće dobiti ovim izmjenama zakona. Stvarno treba biti nevjerovatno drzak i reći ovako nešto. Iako lično mislim da Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori (to je, dakako, samo SPC) zaslužuje možda i poseban status, kao što mnoge tradicionalne Crkve imaju u zapadnim evropskim demokratijama. No, dobro će biti i da nas više ne progonite i da smo ravnopravni sa ostalima, što ove izmjene donekle i omogućuju. Po načelu jednakopravnosti, prirodno je da SPC pripada više, jer nas ima više, kao što je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u kojem ste ranije radili, imalo neuporedivo manji budžet na raspolaganju od Ministarstva prosvjete, zdravlja ili unutrašnjih poslova. Prosto su ovi drugi imali i imaju više obaveza, baš kao što i SPC ima u odnosu na tzv. CPC i na sve Crkve i vjerske zajednice zajedno”, kaže Balaban.

On je pozvao Papovića da njegovo obraćanje prihvati kao iskreno pismo.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije