Connect with us

Društvo

MONTENEGRO INTERNATIONAL: U Crnoj Gori ne postoji civilni sektor kakvog ga poznaju Evropa i svijet

Published

on

Nevladine organizacije koje su u Crnoj Gori bile najglasnije u kritici bivše vlasti, koje su najdominantniji lovci na grantove i koje dominiraju javnom scenom, očigledno su na zasluženom odmoru, s obzirom da su svoj cilj ostvarile – ocijenili su iz NVO „Montenegro International“.

Ova nevladina organizacija postoji tek pola godine, ali je veoma aktivan akter crnogorske javne scene i u kontinuitetu upozoravaju domaću, ali i međunarodnu javnost na opasnosti s kojima se suočava crnogorsko društvo.

Za razliku od njih „stari“ civilni sektor je ućutao. Od avgustovskih izbora, kada je prvu put u posljednjih tri decenije u Crnoj Gori smijenjena vlast, mimo njih nekoliko, iz ostalih nevladnih organizacija ne oglašavaju se, iako je nova Vlada davala mnogo povoda da se reaguje.

“Njihova misija je postignuta samim tim što je inaugurisana nova politička većina sa kojom dijele vrijednosne stavove, a sve su prilike, i ideologiju i metode kojima se služe. A to je diskreditacija političkih protivnika svim sredstvima i nemilosrdno”, navode iz „Montenegro International“.

Ističu da je odavno domaćoj javnosti „kristalno jasno da NVO koje crpe najveća sredstva, predstavljaju zapravo interesnu političku grupu i međusobno se potpomažu i podržavaju stvarajući zatvoreni krug u kojem nema mjesta ni za koga ko nije spreman i naredan udariti bespoštedno i ne birajući sredstva, na DPS i sada već bivšu vlast“.

“I samo na njih. Zato u Crnoj Gori ne postoji civilni sektor onakav kakvog ga poznaje Evropa i svijet. Po svojoj prirodi civilni sektor služi da doprinese jačanju demokratičnosti i otvorenosti čitavog društva. I ta i takva uloga ne smije da zavisi ili da se mijenja u odnosu na to koja je politička struktura na vlasti. Kod nas imamo naopaku situaciju. Civilni sektor koji se ovđe nudi donatorima su organizacije koje su za sebe rezervisale ekskluzivno pravo da mjere demokratiju u Crnoj Gori, a takođe, imaju ekskluzivno pravo da targetiraju ličnosti, pojedince, druge organizacije, vladine i nevladine, i to po mjeri svoga ukusa i interesa”, saopštili su iz ove NVO.

Podsjećaju da je civilni sektor, za razliku od ovog perioda ćutnje, ranije bio aktivan akter na javnoj sceni – „od medijskih sloboda, preko prava žena i đece, do kreiranja korupcionaških afera i nadgledanja i kontrole izbora“…

“Njihov glas se čuo do svih evropskih prijestonica (uz dnevnice i putne troškove), a njihovi članovi primali veoma visoke novčane nadoknade u raznim savjetima, odborima, radnim grupama. Reklo bi se, da su došli do cilja. Sa novom Vladom, od anti-državnog pokreta pretvolili su se u provladin privjezak”, ističu oni.

Ukazuju iz NVO „Montenegro International“ da je civilni sektor i prije izborne pobjede nove vlasti u većini ćutao na govor mržnje pokojnog mitropolita SPC Amfilohija, te da nijesu reagovali povodom jezivih poruka građanima Crne Gore islamske vjeroispovijesti.

“Nijedna od ovih organizacija nije se pridružila našem apelu da Skupština usvoji rezoluciju o genocidu u Sebrenici. Svi su ćutali na besramno vrijeđanje i progon novinarki RTCG Tanje Šuković, Nataše Baranin, Duške Pejović, Tamare Nikčević. Naprotiv, hrabrili su ga. Pa je čuvena dobrostojeća direktorka „Sigurne ženske kuće“, ispred svih, preuzela na sebe prijatnu joj dužnost da poziva na progon poslanice Aleksandru Vuković i novinarku Tamaru Nikčević. Takođe, nijesu ćutali nego se pridružili svesrpskoj tabloidnoj hajci protiv bivše diplomatkinje Mirne Nikčević, podnoseći krivične prijave, a ostali su gluvi na govor mržnje svojih političkih saveznika – SPC i njenih piona”, ističu iz „Montenegro International“.

Iz ove organizacije neprihvatljivim ocjenjuju i ćutanje civilnog društva na prijetnje predstavnika vlasti da treba ugasiti medije koji im nijesu po volji.

Postavljaju i pitanje zašto se niko nije oglasio povodom uskraćivanja vakcina iz donacija, čime je izazvana najveća humanitarna kriza u našoj zemlji u novijoj istoriji.

“Sada su utihnuli. Ćute na drastično miješanje druge države u naše lokalne i parlamentarne izbore, na pojave kakve ne pamti Crna Gora ni iz vremena Miloševića. Politički revanšizam, konflikt interesa i amaterizam instalirali su se nečujno, nametnuli kao prirodna „osvježavajuća“ pojava, nakon svrgavanja bivše vlasti, kršenje Ustava i zakona na dnevnoj osnovi, nijesu izgleda dovoljno inspirativni ni MANS-u, ni Alternativi, ni CGO-u, ni CRNVO-u i sličnima. Samo su slobodni građani, slobodni pojedinci, digli glas protiv opšteg porobljavanja svakog zdravorazumskog principa, a nevladin sektor se preselio u drugu dimenziju – pomirenje i harmonizaciju sa Vladinim”, kazali su iz ove organizacije.

„Čuvari demokratije“ u našoj državi, poručuju iz „Montenegro International“, konačno su skinuli masku, „pa očekujemo (i u tom pravcu činimo sve) da međunarodna zajednica vidi i njihovo lice, da konačno skinemo bijele rukavice i ozbiljno razgovaramo o problemima, koji mogu i previše da nas koštaju ako im ne stanemo na kraj – više od bilo kojeg granta“.

“Pošto ćemo ostati dosljedni u težnji ka prosperitetnom, demokratskom i slobodnom društvu, nikada nećemo prodati princip za donaciju, ali ćemo sigurno, sa svim srodnim organizacijama, postati ozbiljna konkurencija aktuelnim „jahačima grantova“. Istina se, za razliku od njih, ne može ućutkati”, poručili su iz NVO „Montenegro International“.

Iz „Montenegro International“ poručuju da treba upozoriti međunarodne donatore, „koji enormni novac sipaju u tu kasu bez dna, da ukoliko žele da učine crnogorsko društvo boljim i naprednijim, a nemaju povjerenja ni u koga u Crnoj Gori, osim u navedene i najedene ‘jahače grantova’, oslušnu ono što poručuju ugledni čelnici još uglednijih nevladinih organizacija u Srbiji“.

“Kao na primjer Sonja Biserko i Helsinški komitet, Nataša Kandić i Fond za humanitarno pravo, pa nezavisni intelektualci i javne ličnosti koje su jedini sagovornici Evrope i demokratskog svijeta trenutno u Srbiji, kao na primjer Biljana Srbljanović, Latinka Perović, Žarko Korać… Njihova podrška ide nekome sasvim drugom i drugačijem, od onih koji čine spisak ljudi od povjerenja Delegacije EU u Crnoj Gori”, ističu iz ove NVO.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije