Connect with us

Društvo

MRDAK: Za revitalizaciju Tare potrebno od 4 do 5 godina

Published

on

Riječni ekosistem je teško potpuno uništiti i uz normalni pristup možemo očekivati da se za nekih četiri do pet godina stanje rijeke Tare vrati u ono što je nekad bilo, kazao je državni sekretar za ekologiju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Danilo Mrdak.

Mrdak je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, kazao da će država ili kineska kompanija CRBC koja gradi autoput morati da uloži značajna sredstva da se revitalizuje i sanira rijeka Tara.

“Prethodno Ministarstvo pokušavalo je da nas ubijedi u ono što svojim očima vidimmo da nije baš tako. Ko god je prošao uzvodno rijekom Tarom od Mateševa jasno mu je da se radi o užasnoj devastaciji”, naglasio je Mrdak.

Istakao je da u Ministarstvu ne znaju na koji način je planirano da se rijeka vrati u prvobitno stanje.

“Neko je u nekom momentu proglasio kompletnu dokumentaciju, pa i kompletan projekat sanacije i revitalizacije Tare, državnom tajnom. Kad je projektovan autoput bilo je izvjesno da će doći do devastacije, ali isto tako je moralo da se razmišlja o tome kako da se vrati Tara u prvobitno stanje”, naveo je Mrdak.

Poručio je da niko nije protiv autoputa, ali jeste protiv neodgovornog ponašanja i toga da se ne znaju detalji ugovora i čija je koja obaveza.

Na ljeto ističe period tajnosti dokumenata

Kazao je da će Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma od Vlade zahtijevati da se skine oznaka tajnosti, pošto na ljeto ističe dvogodišnji period na koji su dokumenta proglašena tajnim.

“Da se vidi šta u njima piše i kako je planirano da se ravitalizuje korito rijeke Tare i da vidimo da li je to dobar i smislen plan ili da vidimo možemo li da djelujemo u smislu revizije tog projekta i da smislimo bolji i ekološkiji način za tu revitalizaciju. Siguran sam da je to rađeno po principu najlakšeg inžinjerskog dijela – svu vodu sakupiti u betonsko korito i to nazvati saniranje. To nije saniranje, to je kao da imamo rješavanje problema poplavnih voda”, naglasio je Mrdak.

On je naveo da betonskim koritom se uništava kompletan riječni ekosistem, tako da to s njihove strane neće biti dozvoljeno.

“Žestoko ćemo da se borimo da to bude tako vraćeno i da opravdamo ono što smo i rekli kad smo došli na čelo Ministarstva da će Crna Gora biti ekološka država i ovo neka nam bude jedan od većih testova”, poručio je Mrdak.

Tara najzaštićenija rijeka u CG

Nataša Kovačević iz NVO Green Home je istakla da je Tara najzaštićenija rijeka u Crnoj Gori.

“Ima šest različitih stepena zaštite i dozvolili smo ovako da se ponašamo. Neshvatljivo je da ako ste imali 18 varijantnih rješenja u strateškoj procjeni koja je rađena za autoput, da nijedno od tih rješenja ne uzmete iako vam taj izvještaj kaže da je to zaštićeno područje”, naglasila je Kovačević.

Ona je podsjetila da je u Izvještaju Evropske komisije navedeno da moramo da sprovodimo mjere zaštite toga područja, te da se u Savjetu Evrope vodi slučaj koji se tiče Tare.

Devastiran riječni ekosistem do Mojkovca

Mrdak je pojasnio da rijeka Tara ima dvostruku UNESCO zaštitu – kompletno slivno područje je pod programom “Čovjek i biosfera”, koji je malo liberalniji ali poziva na odgovoran pristup planiranju, a dio rijeke koji pripada Nacionalnom parku Durmitor je pod zaštitom UNESCO i tu se ne smije ništa raditi.

“Dio rijeke koji pripada NP Durmitor nije ugrožen, ali jeste dio koji spada pod zaštitu programa “Čovjek i biosfera”. Nijesu problem samo tih sedam kilometara, već je devastiran riječni ekosistem do Mojkovca”, rekao je Mrdak.

Država Crna Gora tužila je CRBC zbog devastacije korita rijeke Tare, a Mrdak je naveo je da će Ministarstvo svu dokumentaciju koju prikupi predati tužilaštvu.

“Za sada se kriminal prema životnoj sredini ne uzima ozbiljno”, dodao je Mrdak.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije