Connect with us

Društvo

MUGOŠA: Laž je da nijesam predsjednik Ljekarske komore

Published

on

Činjenica da ministarka zdravlja ima potrebu da obmanjuje crnogorsku javnost i crnogorske građane u vjerovatno najtežem trenutku po našu zemlju, u trenutku kada su ugroženi životi svih nas i dovedena u pitanje biološka supstanca naše nacije, ne iznenađuje me. Međutim, javno obmanjivanje crnogorskih ljekara sa pozicije ministarke zdravlja, svih nas koji smo u ovom trenutku značajniji za društvo više nego ikad prije, ne iznenađuje me, duboko me zabrinjava, kaže predsjednik Ljekarske komore, Aleksandar Mugoša.

“Gruba je neistina, tačnije notorna je laž, da više nijesam predsjednik Ljekarske komore Crne Gore, barem do trenutka u kom ovo pišem. Još uvijek svoje poslove predsjednika Komore obavljam u punom kapacitetu”, navodi Mugoša u saopštenju.

Demantovao je navode da se zaključao u prostorijama Komore i upitao ko je prenio tu informaciju.

“Vi ćete reći kada ste posljednji put pokucali na vrata Komore i nijeste uspjeli da uđete u naše prostorije. Svakako ćete lako objasniti na koji način i u kojem postupku ste utvrdili da sam se zaključao u Komori, kako kažete. Ukoliko to nijeste sami utvrdili, još lakše ćete odgovoriti na pitanje ko Vam je saopštio tu informaciju i da li je tačno da su to upravo samozvani „borci za depolitizaciju zdravstvenog sistema“ koji Vam očigledno u ovom trenutku odgovaraju, kao lica koja trebaju da preuzmu rukovođenje ovom institucijom. Za razliku od javnosti ja znam da ste Vi i „nezavisni borci“ u jasnom interesnom poslu” kaže Mugoša.

“Istina je da ste se donošenjem protivzakonitog akta – Rješenje Ministarstva zdravlja od 04.02.2021. godine na najgrublji način umiješali u rad nezavisne strukovne profesionalne organizacije doktora medicine, čime ste prekršili član 121 stav 4 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakon koji smo i Vi i ja u obavezi da poštujemo, ali za razliku od mene Vi to ne znate i ne činite. Istina je da ste na taj način javni interes podredili privatnom interesu jednog lica. To Vaše Rješenje u večernjim satima, bez pečata Ministarstva zdravlja, uputili ste članovima Skupštine Ljekarske komore Crne Gore i na taj način izvršili uticaj na članove Skupštine, navodeći ih na donošenje protivzakonitih odluka. Tim Rješenjem, između ostalog, grubo ste prekršili čl. 13, 16, 23, 28 i 57 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, paradoksalno u istom Rješenju tvrdeći, citiram da nije u nadležnosti Ministarstva da tumači akta Ljekarske komore“, sugeriše Mugoša.

Podsjeća da je na sve odredbe Statuta Ljekarske komore Ministarstvo zdravlja dalo saglasnost i samo ga objavilo u Službenom listu Crne Gori.

“Istina je da je na Vaš prijedlog Vlada Crne Gore imenovala kao člana Upravnog odbora Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore dr Anu Ičević, jednog od pomenutih „nezavisnih boraca“ na prijedlog Ljekarske komore Crne Gore. Notorna je laž da je Ljekarska komora Crne Gore predložila dr Anu Ičević za člana Upravnog odbora Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore. Na ta način obmanjujući Vladu Crne Gore prekršili ste član 75 stav 4 Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju i uskratili pravo crnogorskim ljekarima da izaberu svog predstvanika u Upravnom odboru Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, na što nam je Zakon dao pravo i mogućnost. Zbog protivzakonitog Rješenja Vlade Crne Gore o imenovanju  Ane Ičević, dopisom sam se obratio Premijeru u Vladi Crne Gore zahtijevajući da poništi svoju Odluku i vrati mogućnost Ljekarskoj komori Crne Gore da predloži svog člana na legalan način i u legalnom postupku. Na sve ovo sam pokušao da Vas upozorim dopisima sa jasnim obrazloženjima koje ste sve zakone i propise ove zemlje spremni da prekršite donošenjem Vaših odluka. Od Vas nijesam uspio da dobijem niti jednu rečenicu odgovora, posebno odgovor na pitanje, iz kojih razloga i u čijem interesu sve ovo radite u najtežem trenutku za ljekarsku profesiju i crnogorsko društvo uopšte”, ističe Mugoša.

Potencira da do danas nije znao da su ga  umjesto odgovora ustvari „udostojili“ prijavom Osnovnom državnom tužilaštvu i Inspekciji za upravne poslove.

“Gospođo ministarko, Vi nastavite da radite sve ono što mislite da je u Vašem najboljem interesu, a ja ću nastaviti da se suprostavljam Vašim protivzakonitim odlukama, ne medijskim spinovanjem, kako Vi to radite, jer to nije moj način i kosi se sa interesom institucije koju zastupam, već obraćajući se nadležnim državnim organima. Ta obaveza nametnuta mi je Statutom Ljekarske komore, a Vi se bar malo zapitajte da li Vašim postupanjem štite interese Vlade Crne Gore, doktora medicine i građana ove zemlje”, kazao je Mugoša.

Na kraju, sugeriše Mugoša,  gospođo ministarko, sad ste već u obavezi da odgovorite crnogorskim ljekarima ko Vam je dao za pravo da vršite politički uticaj na rad njihove nezavisne profesionalne organizacije.

“Takođe, u obavezi ste da crnogorskim građanima odgovorite na pitanje ko Vam je dao za pravo da kršite zakone ove zemlje. Nadam se da ćete i za Premijera i kolege iz Vlade Crne Gore imati objašnjenje iz kog razloga ih obmanjujete dostavljanjem protivzakonitih akata na usvajanje”, zaključio je u reagovanju.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije