Povežite se sa nama

Društvo

MUP: Državljanstvo se nikome neće oduzimati po automatizmu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Podgorica, (MINA) – Crnogorsko državljanstvo nikome se neće oduzimati po automatizmu, poručili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Navodi se da je MUP počeo provjeru za osam hiljada građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, zbog pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo druge države.

Iz MUP-a su kazali da je izvršena provjera za ukupno 2.703 osobe, od čega će za 2.108 biti pokrenuti postupci za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, dok je za 595 osoba utvrđeno da u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu imaju dvojno državljanstvo.

Kako su rekli, tim osobama će biti omogućeno da se izjasne o činjenici i okolnostima da je MUP u saznanju da su dobrovoljno stekli državljanstva druge države, što je odlučujuća činjenica za pokretanje postupka po službenoj dužnosti za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona.

„Shodno članu 31 stav 3 Zakona o crnogorskom državljanstvu, licima će biti omogućeno da se izjasne davanjem izjave na zapisnik koje državljanstvo žele da zadrže, što znači da ne gube crnogorsko državljanstvo po automatizmu“, istakli su iz MUP-a.

Njima će, kako je pojašnjeno, biti dat rok od tri mjeseca da dostave dokaz o podnešenom zahtjevu za otpust iz državljanstva druge države, a u roku od godinu da dostavi dokaz o otpustu iz državljanstva druge države.

„Nakon toga, ako je neko dostavio dokaz o otpustu iz državljanstva druge države, donosi se rješenje o obustavi postupka i on zadržava crnogorsko državljanstvo, i navedeno lice ostaje potpuno zakonito u biračkom spisku“, rekli su iz MUP-a.

U suprotnom se, dodaju iz tog resora, crnogorsko državljanstvo gubi po sili zakona

“Tek gubitkom crnogorskog državljanstva, na taj način, dolazi do brisanja iz biračkog spiska”, precizira se u saopštenju.

Iz MUP-a su podsjetili da osobe koje su dobrovoljno stekle državljanstvo druge države prije 3. juna 2006. godine, imaju pravo na dvojno državljanstvo.

„Što se dokazuje uvidom u Uvjerenje o državljanstvu, izvodom iz matične knjige rođenih sa konstatacijom o datumu upisa u državljanstvo druge države ili Rješenjem o prijemu u državljanstvo druge države, nakon čega će ovaj organ pokrenuti upravni postupak obustaviti“, dodaje se u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije