Povežite se sa nama

Društvo

MUP POKRENUO: Postupak za oduzimanje državljanstva 2.108 osoba

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Izvršena je provjera za ukupno 2.703 lica, od čega će za 2.108 lica biti pokrenuti postupci za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, dok je za 595 lica utvrđeno da u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu imaju dvojno državljanstvo, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Na osnovu određenih indicija i saznanja, Ministarstvo unutrašnjih poslova počelo je provjeru za 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Kosovo, zbog pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo druge države”, navode u saopštenju.

Izvršena je, isitiču provjera za ukupno 2703 lica, od čega će za 2108 lica biti pokrenuti postupci za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, dok je za 595 lica utvrđeno da u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu imaju dvojno državljanstvo.

“Shodno Zakonu o upravnom postupku, licu će biti omogućeno da se izjasni o činjenici i okolnostima da je MUP u saznanju da su navedena lica dobrovoljno stekla državljanstva druge države što je odlučujuća činjenica za pokretanje postupka po službenoj dužnosti za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona. Takođe, shodno članu 31 stav 3 Zakona o crnogorskom državljanstvu licu je omogućeno da se izjasni davanjem izjave na zapisnik koje državljanstvo želi da zadrže, što znači da ne gube crnogorsko državljanstvo po automatizmu”, kazali su iz MUP-a.

Kako navode, licima se daje rok od tri mjeseca da dostave dokaz o podnešenom zahtjevu za otpust iz državljanstva druge države, a u roku od godinu da dostavi dokaz o otpustu iz državljanstva druge države.

Nakon toga, kažu iz MUP-a, ako je neko dostavio dokaz o otpustu iz državljanstva druge države, donosi se rješenje o obustavi postupka i on zadržava crnogorsko državljanstvo i navedeno lice, ostaje potpuno zakonito u biračkom spisku. U suprotnom se crnogorsko državljanstvo gubi po sili zakona. Tek gubitkom crnogorskog državljanstva, na ovaj način, dolazi do brisanja iz biračkog spiska.

“Još jedom ukazujemo da lica koja su dobrovoljno stekla državljanstvo druge države, prije 3. juna 2006. godine imaju pravo na dvojno državljanstvo, što se dokazuje uvidom u Uvjerenje o državljanstvu, Izvodom iz matične knjige rođenih sa konstatacijom o datumu upisa u državljanstvo druge države ili Rješenjem o prijemu u državljanstvo druge države, nakon čega će ovaj organ pokrenuti upravni postupak obustaviti”, zaključuju u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije