Connect with us

Društvo

MUP: Za 2108 osoba biće pokrenuti postupak za oduzimanje crnogorskog državljanstva

Published

on

Ministarstvo unutrašnjih poslova će za 2108 osoba pokrenuti postupak za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona jer imaju dvojno državljanstvo. Od osam hiljada građana, koji se nalaze u biračkom spisku Herceg Novog, Nikšića i Crne Gore, za sada obuhvaćenih postupkom provjere MUP-a, zbog pretpostavke da pored državljanstva Crne Gore, imaju i državljanstvo druge države, za 595 osoba je utvrđeno da u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu imaju dvojno državljanstvo. Za ta lica, samim tim, neće biti pokrenut postupak za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova na čijem čelu je Sergej Sekulović.

MUP će za 2108 osoba po službenoj dužnosti, kroz nekoliko dana, pokrenuti postupak za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, tako što će ih upoznati sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države i biće im omogućeno da se davanjem izjave na zapisnik izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

“Ističemo da lica koja su dobrovoljno  stekla državljanstvo druge države, prije 3. juna 2006. godine imaju pravo na dvojno državljanstvo, što se dokazuje uvidom u Uvjerenje o državljanstvu, Izvodom iz matične knjige rođenih sa konstatacijom o datumu upisa u državljanstvo druge države ili Rješenjem o prijemu u državljanstvo druge države. Ovim se proces provjere ne završava, jer još traju provjere za preostali broj građana”, naveli su iz MUP-a.

Takođe, dodaju da su otvoreni za saradnju sa NVO sektorom po pitanju provjere Centralnog registra stanovništva u skladu sa dinamikom, koju bismo zajednički dogovorili.

“U sklopu aktivnosti za stvaranje pretpostavki za uređenje registara prebivališta, uvidom u raspoloživu evidenciju, MUP je utvrdio da više od 16 hiljada lica poslije 2008. godine, nisu vadili ličnu kartu, a nalaze se u biračkom spisku, kao i da je za oko 50 hiljada građana lična karta istekla. Građane sa takvim statusom pozivamo da podnesu zahtjev za izdavanje ili zamjenu lične karte, ili će u suprotnom biti pokrenut prekršajni postupak, shodno Zakonu o ličnoj karti. Uvažavajući ljudska prava i slobode, već su preduzete aktivnosti kako bi se građani putem poziva upoznali sa potrebom izdavanje ili zamjene lične karte”, zaključuju u MUP-u.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije