Connect with us

Društvo

NA DANAŠNJI DAN 1993. OBNOVLJENA JE CPC: Pod vedrim nebom i za vrijeme bivšeg i aktuelnog režima

Published

on

Na Lučindan 1993. godine na Cetinju je obnovljena Crnogorska pravoslavna crkva. Toga dana je održan vjerovatno najmasovniji skup u istoriji Crne Gore

U organizaciji Odbora za obnovu autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve na Lučindan 1993. godine održan je na Cetinju opštenarodni Crnogorski zbor. Arhimandrit Antonije Abramović izabran je za novog duhovnog poglavara Crnogoraca – mitropolita obnovljene Crnogorske pravoslavne crkve. Taj čin označio je nastavak rada Crkve, koja je nasilno ukinuta dekretom kralja Aleksandra 1920. godine.

Obnavljanju Crnogorske pravoslavne crkve žestoko su se suprotstavili Srpska pravoslavna crkva, velikosrpski nacionalisti, aktuelni režim oličen u jedinstvenom DPS-u, mediji. Nastala je atmosfera moralnog linča. Reagovao je i Slobodan Milošević, lično: nazvao je mitropolita Antonija „raspopom“…

Iako obnovljena u skladu sa pozitivnim crnogorskim zakonodavstvom, CPC od tada nije prestala da zavrjeđuje negativne epitete kako od bivšeg režima koji je revnosno podržavao Crkvu Srbije i gradio velikosrpske hramove, do srpskih nacista iz Beograda. I pored toga što je u Crnoj Gori na vlasti do prošle godine bila navodno procrnogorska vlast, CPC i danas svoje obrede obavlja pod vedrim crnogorskim nebom. Nikada progonjenija i nikada tako na margini.

Antonije Abramović: prvi mitropolit obnovljene CPC, čovjek koji bi morao biti proglašen za sveca

Njenu istoriju i njenu imovinu, bivša i sadšnja vlast prepisali su još prije 20 godina na beogradsku Patrijršiju. Krajem prošle godine, taj čin ozvaničila je aktuelna vlast.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije