Connect with us

Društvo

NA DANAŠNJI DAN PRIJE 31 GODINU OSNOVAN JE LSCG: Okupio je sve što je u Crnoj Gori bilo progresivno i mislilo evropski

Published

on

Tog 26.januara 1990. godine, kada se grupa osnivača Liberalnog saveza okupila na Cetinju, malo je ko vjerovao da će prerasti u pokret koji će postati najjača emancipatorska snaga svih koji su željeli slobodnu i nezavisnu Crnu Goru. Predsjednik prve Skupštine LSCG bio je Velimir Koko Vujović, Slavko Perović je tada izabran za predsjednika Izvršnog odbora. On će kasnije postati dugogodišnji lider ove partije.

LSCG je na prvim parlamentarnim izborima 1990. godine učestvovao u okviru Saveza reformskih snaga tadašnjeg premijera SFRJ Ante Markovića, a već 1992. godine, na novim izborima, ostvario je dobar izborni rezultat i imao 13 poslanika u crnogorskom parlamentu.

U narednom izbornom ciklusu 1996. godine, liberali su učestvovali u koaliciji sa Narodnom strankom (Narodna sloga) i izgubili tijesnim rezultatom, iako mnogi tvrde da se tada desila najveća izborna krađa u istoriji crnogorskog parlamentarizma.

Već na narednim izborima 1998., liberali su svedeni na 6,3% glasova i mnogi te izbore označvaju kao početak odliva glasača ka Demokratskoj partiji socijalista iz nekih, posve iracionalnih razloga.

Brojni građani Crne Gore i danas se sa nostalgijom sjećaju prvih godina Liberalnog saveza kada je sve što je mislilo evropski i reformski, svoje mjesto pronašlo u toj građanskoj, multietničkoj stranci.

LSCG je prestao da postoji 2005. godine, a poslije njega na političkoj sceni Crne Gore još se nije pojavila stranka slične političke orijentacije.

O prvih osam godina LSCG koje mnogi smatraju najboljim njihovim periodom, snimljen je dokumentarni film. Autor je Nebojša Redžić, a u realizaciji filma učestvovali su rediteljka Marija Perović, montažerka Barbara Bogavac, snimatelj Novak Abramović, narator Dragoljub Ilić i asistent u odabiru video materijala Dubravka Živanović.

Pogledajte…

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije