Connect with us

Društvo

NA SJEVERU CRNE GORE: Ratku Mladiću ulica, stop za Pavla Đurišića!

Published

on

Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je predlog da jedna ulica u Beranama ponese ime generala Ratka Mladića– bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske i haškog osuđenika, dok predlog da jedna od ulica dobije ime Pavla Đurišića nije dobio većinsku podršku članova Savjeta, javlja portal eSpona.

Pored imena Mladića i Đurišića, na sjednici Savjeta je razmatrano još nekoliko desetina predloga o imenovanju i preimenovanju ulica na području beranske opštine, a sjednica Savjeta, koji je bio u punom sastavu, održana je prije nekoliko dana.

Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova broji sedam članova: Goran Kiković, Petar Labudović, Bogdan Fatić, Fahrudin Hadrović, Draško Došljak, Miloš Raković i Zoran Milović.

Saznanja Espone potvrdio je Goran Kiković- predsjednik Savjeta, koji je saopštio da se radi, kako je kazao, o savjetodavnom tijelu koje nema pravo odlučivanja, već, mišljenje o predlozima prosljeđuje nadležnom Sekretarijatu, a da konačnu riječ o dodjeli imena ulica ili njihovom preimenovanju donosi nadležno Ministarstvo.

„Savjetu je pristigao veliki broj predloga od institucija i pojedinaca i tačno je da su među njima bili i predlozi da jedna od ulica dobije ime generala Ratka Mladića i taj predlog je prošao, dok predlog da i jedna ulica ponese ime vojvode Pavla Đurišića nije dobio sglasnost, jer je za taj predlog glasalo tri člana, od sedam, koliko je prisustvovalo sjednici“, kazao je Kiković.

On je ocijenio da u podržanom predlogu da ime Ratka Mladića dobije jedna od beranskih ulica, ali i da predlog da Pavle Đurišić ne dobije većinu, prema njegovom mišljenju, nema ništa čudno.

„To samo pokazuje koliko je vojvoda Đurišić satanizovan, jer je, na primjer, predlog da jedna od ulica dobije ime vojvoda Momčilo Đujić dobio podršku većine članova Savjeta“, istakao je Kiković.

Kako je dodao, članovi Savjeta su pred sobom imali veliki broj predloga dobijenih od strane građana i institucija i da su članovi glasajući pojedinačno o svakom predlogu ne rijetko bili jednoglasni, da su neki predlozi dobili većinu glasova, a da neki nijesu imali dovoljan broj glasova podrške.

Prema njegovim navodima, pored Mladića, Đurišića i Đujića, Savjet je raspravljao i o predlozima da imena ulica dobiju i neki od narodnih heroja, pjesnici,književnici, te da su među predlozima bila imena različitih ideologija, vjeroispovijesti i nacionalnosti.

Inače, Kiković je dobitnik odlikovanja Zlatni orden prvog stepena “Dragoljub Draža Mihailović”, kako se navodi “za nesumnjive zasluge i doprinos u odbrani srpstva i ravnogorstva”, Kozačko-ruskog odlikovanja Sveti Đorđe  i priznanja Saveza pisaca Rusije „Zlatna medalja Puškina za vjernost riječi i djelu“, koje je dodijeljeno i mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

Obzirom na višedecenijsku polarizaciju u društvu o dodjeli imena ulice ili podizanja spomenika Pavlu Đurišiću, nesumnjivo da će razmatrani predlozi za davanje i izmjenu naziva ulica od strane Savjeta i ovog puta biti različito komentarisani, ali, u ovom slučaju i uz komentarisanje predloga da imena ulica u Beranama dobiju Ratko Mladić ili Momčilo Đujić.

Da podsjetimo, članom 10. Zakona o spomen obilježjima, pored ostalog, istaknuto je da nije dozvoljeno podizati spomen obilježje: „za događaj koji simbolizuje, odnosno označava saradnju sa okupatorom, njegovim saveznikom ili pomagačem“, „licu koje je bilo saradnik okupatora, njegovog saveznika ili pomagača“, „licu koje je zastupalo fašističke, šovinističke ili nacističke ideje ili ideologije“, „licu koje je osuđeno za krivično djelo protiv čovječnosti ili drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom ili je proglašeno ratnim zločincem“.

Kako je pricizirano članom 2 istog zakona, „Spomen obilježjem smatra se naziv javne ustanove, javnog preduzeća, naselja i javnog objekta (ulica, trg, put, park, česma i drugo)“.

1 Comment

1 Komentar

  1. Pingback: OPŠTINA BERANE: Savjet ne donosi odluke o nazivima ulica, predlozi nemaju zakonsko utemeljenje – Portal Luca

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije