Connect with us

Društvo

NAJTEŽE U ANDRIJEVICI: Dio sjevera i dalje bez struje, više hiljada domaćinstava u mraku

Published

on

(FOTO: Cedis)

Kada je u subotu sjever Crne Gore pogodilo nevrijeme u mnogim opštinama nestala je struja. Od tada, više hiljada domaćinstava na seoskim područjima je u mraku. Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDIS kazali su za CdM da je najkomplikovanija situacija u Andrijevici. Kako ističu, pod ogromnim su pritiskom, njihovi monteri rade u ekstremnim uslovima, vremenska prognoza im ne ide u prilog… Ipak, razumiju erupciju nezadovoljstva građana.

Najsloženija situacija je u Andrijevici, Plavu, Petnjici, Rožajama, Beranama i Gusinju, gdje je bez napajanja 11 srednjenaponskih dalekovoda, sa oko 4.000 mjernih mjesta, od kojih otprilike polovina nije aktivna tokom zimskih mjeseci.

“Upravo je u Andrijevici stanje najkomplikovanije, bez napajanja su tri 10kV dalekovoda “Konjusi”, “Trešnjevo” i “Kralje”), koji strujom napajaju dvadesetak sela: Bojovići, Đulići, Kuti, Cecuni, Kruška, Jošanica, Dulipolje, Konjusi, Gračanica, Gornje Luge, Ulotina, Zorići, Slatina, Zabrđe, Trešnjevo, Izbjegličko naselje “Soko Štark”, dio sela Seoce i Prisoja, Oblo Brdo, Kralje, Sjenožete, Gnjili Potok i Trešnjevik. Sve raspoložive ekipe su na terenu, tako da tokom dana opisana situacija može biti u značajnoj mjeri poboljšana”, navode u CEDIS-u.

Sve nadležne službe na nogama

Situacija je, kažu, složena, a pritisak ogroman, naročito na ekipe.

“Vremenski uslovi se ne stabilizuju, naprotiv, vremenska prognoza nam nikako ne ide u prilog. Dakle, svi negativni aspekti su prisutni, tako da je u ovim uslovima nezahvalno prognoziranje. Ono što je sigurno jeste da dajemo sve od sebe i da su sve nadležne službe na nogama i biće tako dok ne saniramo sva oštećenja. Erupcija nezadovoljstva korisnika je tu i naša argumentacija u ovim okolnostima skoro pa da nema snagu, tako da ostaje garancija sa naše strane da dajemo maksimum i to je doista tako”, ističu u CEDIS-u.

Bez struje i danas je dio sela koja pripadaju opštinama Andrijevica, Plav, Gusinje, Berane, Petnjica, Rožaje i Kolašin.

“Značajan broj mjernih mjesta nije aktivan, ali sve dok postoji jedan korisnik bez napajanja – dužni smo da djelujemo”, poručuju iz te kompanije.

“Monteri već danima odlaze kućama samo da prespavaju”

Izvinili su se korisnicima koji su pogođeni tom situacijom i opravdano nezadovoljni, uz uvjeravanje da preduzimaju sve kako bi situaciju stabilizovali u najkraćem roku.

“Naši monteri već danima odlaze kućama samo da prespavaju i rade pod velikim pritiskom. Konstantno loši vremenski uslovi, nepristupačnost mreže zbog sniježnih nanosa, naporni i rizični poduhvati na terenu iscrpljuju ekipe, ali uprkos svemu izlaze u punom broju na teren. Teško je pronaći riječi za stepen požrtvovanosti i snage koju ulažu u odbranu mreže, često rizikujući i svoje živote”, dodaju u CEDIS-u.

Vlažni snijeg pravi probleme

U CEDIS-u objašnjavaju da je “vlažni” snijeg izuzetno nepovoljan po mrežu, jer dovodi do formiranja leda na provodnicima, koji uz vjetar stvara dodatni teret te dolazi do oštećenja.

“Brojni prekidi su posljedica olujnog vjetra koji nanosi drveće i ostalo rastinje na vodove. Opisane kvarove je izuzetno teško sanirati, naročito imajući u vidu loše vremenske uslove koji i dalje traju. Smetovi, vjetar i padavine u velikoj mjeri usporavaju i iscrpljuju ekipe”, navode u CEDIS-u.

Naglašavaju i da su tek u ponedjeljak mogli da pristupe otklanjanju oštećenja na svojoj mreži, nakon sanacije mreže višeg napona (prenosne mreže) koja je u nadležnosti Crnogorskog elektroprenosnog sistema CGES.

“CEDIS je u prethodom periodu uložio desetine miliona u revitalizaciju djelova mreže, naročito na ruralnom području sjevernih opština, što je značajno doprinijelo poboljšanju kvaliteta napajanja. Međutim u uslovima crvenog-meteo alarma i opisane kombinacije vremenskih prilika, teško da se mogu izbjeći kvarovi na nadzemnim vodovima na višim nadmorskim visinama. Osim toga, trase su uredno raščišćene, ali ni ta okolnost nije mnogo pomogla, jer je vjetar bio dovoljno jak da nanese drveće i rastinje koje je izvan trase”, rekli su CdM-u iz CEDIS-a.

(RTCG)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije