Connect with us

Društvo

NARUČILAC NEPOZNAT: Amfilohije sa bilborda pominje “prokletstvo nad Crnom Gorom” i poziva na rušenje mauzoleja

Published

on

Na velikom bilbordu koji stoji uz zaobilaznicu kroz Zetu, u smjeru prema jezeru, stoji fotografija pokojnog mitropolita Amfilohija i tekst: „Obnavljajući kapelu na Lovćenu skidamo prokletstvo sa Crne Gore“. U potpisu: Mitropolit Amfilohije i godina rođenja i smrti.

Za one koji dolaze iz pravca jezera ili mora, dočekaće ih sa druge strane istog bilborda fotografija pokojnog srpskog patrijarha Irineja koji, međutim, ima nešto da kaže o Kosovu: „Mi ne možemo da zamislimo Srbiju bez Kosova i Metohije“. I njemu, godina rođenja i smrti.

Zar nad Crnom Gorom stoji neko prokletstvo? Ko ga je poslao? Kada? Koje su posljedice tog prokletstva?

Koji su to „mi“ koji ne mogu zamisliti Srbiju bez „Kosova i Metohije“, kako nazivaju Kosovo oni koji ga državom ne priznaju, a Crna Gora ga jeste priznala?

Nije poznato ko je platio postavljanje ovih natpisa. Nesumnjivo, neko ko ne misli dobro Crnoj Gori i ko udara na nacionalna osjećanja Crnogoraca. Nesumnjivo, neko ko otvoreno poziva na bratske sukobe u Crnoj Gori.

Riječ je o neprikrivenom pozivu na rušenje mauzoleja Njegošu, autorskom djelu čuvenog vajara Ivana Meštrovića. Ovdje je riječ i o neprikrivenom jeziku mržnje za koji, kako stvari stoje u sadašnjoj Crnoj Gori, niko neće odgovarati.

Poznato je da po crnogorskim gradovima osviću grafiti slične sadržine. Za sad, znamo za Pljevlja i za Bar. Šta je sljedeće?

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije