Povežite se sa nama

Društvo

NEMATERIJALNA BAŠTINA: Bokeljska mornarica na UNESCO listi

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kulturna baština Bokotorskog zaliva, Bokeljska mornarica, upisana je na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva UNESCO-a

Ambasador Crne Gore u Francuskoj, Ivan Ivanišević, govoreći pred Komitetom UNESCO-a kazao je da je za Crnu Goru ovo istorijska odluka, budući da se prvi put jedno nematerjalno dobro iz Crne Gore našlo na Reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovječanstva.

Ivanišević je istakao da su vjekovima Kotor i Bokokotorski zaliv raskršće civilzacije, kao i da su kulturološke, istorijske i religijske razlike tog područja “dodatna vrijednost i element koji doprinosi napretku Crne Gore i Kotora”.

Ambasador se zahvalio porodicama članova Bokeljske mornarice što čuvaju tu tradiciju. Naglsio je da je za njih koji na nove generacije prenose iskustva kako prevazići sve teme koje izazivaju probleme ne samo u regionu, ovo pitanje ponosa.

“Za njih, svaka razlika je elment bogatstva a nije, i ne bi trebalo da bude, pantronzacija tradicije. Kada tradicionalno kolo počinje, mi vidimo jedan od najboljih primjera poruke – svi razliciti, svi jednaki. Građane, susjede,prijatelje, žene, djecu, muškarce, ujedinjene u razlicitosti i posvećene napretku i miru”, naglasio je Ivanišević.

Ambasador je naglasio i da se nada kako će upis na Reprezentativnu listu da otvori vrata saradnje na principima dobrosusjedstva, međusobnog poštovanja i zajedništva.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije