Connect with us

Društvo

NEZADOVOLJSTVO ZAPOSLENIH U FABRICI ALUMINIJUMA: Zbog otkaza u KAP-u, zbor radnika u 14.30 h

Published

on

Foto: RTCG

Stečajna uprava Kombinata aluminijuma dala je otkaz radniku Održavanja Elektrolize Miroslavu Joviću, zbog čega je od jutros veliko nezadovoljstvu u aluminijumskoj fabrici čijom imovinom i proizvodnjom od polovine jula 2014. godine rukovodi kompanija Uniprom biznismena Veselina Pejovića.

Nezadovoljni radnici zakazali su danas zbor u 14.30 časova na kapiji KAP-a u stečaju, a kako saznajemo nezvanično tom skupu će prisustvovati i pojedini poslanici iz crnogorskog parlamenta.

„Zato što smo kupili potpise da pred sudom ostvarimo prava za neplaćene godišnje odmore , tokom sedam godina, u petak me je direktor fabrike Nebojša Dožić usmeno obavijestio da ću dobiti otkaz, a njega je danas potpisao stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić“, kazao je „Vijestima“ otpušteni radnik Jović.

Uz njega otkaz je dobio i drugi radnik Milko Dujović, koji je kako saznajemo imao sreću „da uzme otpremninu po osnovu socijalnog programa koji je ponudila Vlada“, i sa njom napusti aluminijumsko preduzeće.

„Većina ljudi nije imala sedam godina godišnje odmore i jedini naš grijeh je što smo krenuli svoje pravo da ostvarimo pred sudom. Od strane direktora Dožića vrši se pritisak na poslovođe i menadžere da se obustavi ta aktivnost radnika“, istakao je Jović.

Stečaj u KAP pokrenut je u julu 2013. godine, a uprkos ranijim očekivanjima ne nazire mu se kraj.

Sindikat KAP-a, kojim od 2015. godine, kada je iz istih razloga dobila otkaz, Sandra Obradović rukovodi van fabrike, “sa ogorčenjem primio vijest o otkazu zaposlenima u KAP-u i to zbog traženja osnovnog prava iz rada, a to je korišćenje godišnjeg odmora”.

“Istorija u KAP-u se ponavlja jer sam upravo 2015. dobila otkaz iz istih razloga. Najjače “oružje” menadžmenta protiv “pobunjenika” je rješenje o prestanku radnog odnosa. Porazno je što svih ovih godina institucije u Crnoj Gori nisu reagovale i ostale su nijeme na mnogobrojne apele Sindikata KAP-a i zaposlenih kojima su pored nemogućnosti korišćenja godišnjeg odmora, uskraćena prava i na ljekarske preglede, kao i na sindikalno organizovanje. Sindikat KAP-a je nedavno tražio prijem kod premijera i resornog ministra. Tražimo njihovu hitnu reakciju kako zbog ovog pitanja, tako i dugogodišnjeh sistemskog ugrožavanja radničkih i sindikalnih prava u KAP-u”, istakla je Obradović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije