Connect with us

Društvo

NEZNANJE ILI GLUPOST: Ta ulica se ne zove “Balšićeva”

Published

on

Ulica Balšića u Podgorici

Obična informacija koju su prenijeli svi mediji u Crnoj Gori kaže da se današnja pucnjava u Podgorici dogodila u „Balšićevoj ulici“.

Površni poznavalac istorije Crne Gore i crnogorskih dinastija, zapitaće se, naravno uz primjesu ironije i prezrenja zbog opšteg neznanja, kojem je to Balšiću posvećena „Balšićeva ulica“? Balši I, Đurađu I, Balši II, Đurađu II ili Balši III ? Ili, zašto se onda ta ulica ne zove po nekom Balši ili Đurađu, umjesto što se naziva „Balšićeva“?

Istina je drugačija. Ulica se zove Balšića i posvećena je kompletnoj dinastiji. Baš kao što je ona od Zabjela do kružnog toga prema Cetinju i Nikšiću posvećena Vojislavljevićima (dinastiji Vojislavljević).

Zato, umjesto neznanja i gluposti, poručujemo kolegama koji očito loše stoje sa opštom kulturom, da se u danima pandemije, dok rade od kuće, pokušaju edukovati jer čovjek, pogotovo novinar, uči dok je živ.

Ako poslušaju naš savjet, neka to ne čine na Wikipediji, jer je tamo dinastija Balšića, lažno i pogrešno označena kao srpska.

Evo nekoliko osnovnih podataka o dinastiji Balšić.

Balšići

Balšići (takođe Bašići ili Baošići) su bili srednjovjekovna dinastija, koja je vladala Zetom od oko 1360. do 1421. godine. Kao oblasni vladari, Balšići su istupali samostalno, šireći povremeno svoju vlast i na druge oblasti, počevši od Metohije na istoku, do Travunije na zapadu. Nijesu uzimali posebne vladarske naslove (kralj, knez, vojvoda) već su nosili titulu “gospodin” u značenju oblasnog gospodara. Putem bračnih veza stupili su u srodstvo sa Mrnjavčevićima i Lazarevićima.

Vladari

  • Balša I (1356. — 1362.)
  • Đurađ I (1362. — 3. januar 1372.)
  • Balša II (3. januar 1372. — 18. septembar 1385.)
  • Đurađ II (18. septembar 1385. — april 1403.)
  • Balša III (april 1403. — maj 1421.)
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije