Connect with us

Društvo

Ni pozivanje na bojkot popisa nije kažnjivo!

Published

on

Piše: Milenko A. Perović

Kad roditelji navode vlastitu đecu na prostituciju, to je moralni sunovrat njihovim neljudskih karaktera! Kad crnogorski posrbljenici – da bi stekli „zasluge“ kod svojih beogradskih bosova – svim silama nastoje da lagumaju Crnu Goru i Crnogorce, za tu vrstu političke i psihopatološke hiperprostitucije tek treba skovati ime na crnogorskom jeziku.

Potpuno moralno posrnula vladajuća četnička „politička klasa“ dobila je zadatak od beogradskog satrapa da silom na sramotu – protivno svim zakonskim i demokratskim uzusima – kreativno „popiše“  stanovništvo Crne Gore u interesu velikorpstva.

Kad su pristupili zadatku prepravljanja Crnogoraca i Crne Gore činilo im se da im ništa ne stoji na putu! Prvi šok su doživjeli kad su saznali za ideju građanskog bojkota popisa stanovništva.

Kao sluge koje misle da participiraju u „moći“ i „pameti“ svoga gospodara, odmah su reagovali siledžijskim prijetnjama kažnjavanjem onih koji bojkotuju popis! Postupili su kao lupeži koji prijete opljačkanima što neće da sarađuju u pljački, pa čak ne pristaju ni da budu opljačkani!

Prijetnje kaznama su „potkrijepili“ lažnim tumačenjem zakona. Malo su ustuknuli kad su dobili lekciju iz doktrine prirodnog prava (posebno, ius resistendi) te lekciju o odnosu normi prirodnog i pozitivnog prava. Najposlije, potpuno ih je zbunilo suočavanje s pravnom egzegezom. Njome je jasno utvrđeno da bojkot popisa nije kažnjiv po Zakonu o popisu ni po Krivičnom zakoniku ni po prirodnom pravu ni po pozitivnom pravu koje važi u Crnoj Gori ni po Povelji Ujedinjenih Nacija o ljudskim pravima ni po načelu narodnog suvereniteta zaštićenog Ustavom!

Uhvaćeni su u laži svoga ”tumačenja” Zakona o popisu pa ih je uhvatio strah od bojkota popisa. Nijesu oni toliko glupi da ne mogu shvatiti da uspješan bojkot popisa direktno znači rušenje podlog plana posrbljivanja Crne Gore! Njihove beogradske gazde znaju da bojkot popisa akumulira novu moćnu energiju crnogorskom suverenizmu u istorijskom obračunu s četništvom!

Pohitali su tada korifeji četništva da saniraju štetu nastalu brzim širenjem spoznaje da bojkot popisa nije kažnjiv. Na brzu ruku, „smislili“ su besmislicu nove prijetnje kažnjavanjem. Sad prijete kaznama ovima koji pozivaju na bojkot popisa! Promašili su na pitanju o nekažnjivosti bojkota. Jednako će promašiti i na pitanju prijetnje kažnjavanja pozivanja na bojkot! Odista, glupost je najmoćnija sila u kosmosu. Vodeći četnici Srbije i Crne Gore njeni su redovni abonenti. Ništa se od njih pokvarenije i gluplje nije ispililo za potonjih tisuću ljeta!

Ko su „pravni umovi“ koji prijete kažnjivošću pozivanja na bojkot popisa? Kako „zastrašuju“ samosvjesne građane koji znaju svoja građanska i politička prava?

Prvo se s naramkom lažnih tvrdnji glasnula pomoćnica direktora Uprave za statistiku Snežana Remiković. Odoka je „utvrdila“ da je pozivanje na bojkot „kršenje zakona.“ Onda je „utvrdila“ da je učešće na popisu „zakonska obaveza“ građana. Da bi strašila one koji mogu živjeti i bez čitanja zakona, izrekla je i prijetnju da je, tobože, za „odbijanje učešća predviđena i kazna u visini od 100 do 500 eura.“ Poučno je dodala da „misli kako bojkot nije dobro rješenje,“ jer se pozivanjem na njega „ne poštuje zakon države.“

Pošto niko nije streknuo od njenih prijetnji, javio se njen šef i viši statistički autoritet Miroslav Pejović da narodu podijeli novu porciju straha! Ni on nije nikoga uvjerio u kažnjivost pozivanja na bojkot popisa. Morali su, stoga, pozvati u pomoć stručnjaka s Oksforda, privremeno zaposljenog u kabinetu predśednika Crne Gore.

To se nečemurno momče niotkuda pojavilo na crnogorskoj političkoj sceni kao proteže anticrnogorske vjerske organizacije. Dokazao se četništvu spremnošću da u „višem interesu“ da smjernice kako otpravljati nepoćudne Crnogorce na onaj svijet! Za kratko vrijeme afirmisao se kao univerzalna neznalica! Podržavajući prevarantske tvrdnje čelnika Uprave za statistiku, ovo se momče pokazalo kao najservilnija Vučićev bedinerka i neznalica u pravnim pitanjima!

Kako Remikovićka, Pejović i Milatović obmanjuju javnost?

Prvo. Prirodno je pravo građana da uzurpatorskim i nelegitimnim odlukama vlasti, koje su vođene zlim namjerama, suprotstave svoje neotuđivo pravo na pobudu, pravo na neposlušnost i pravo otpora samovoljnoj vlasti. Norme pozitivnog prava u hijerarhijskom odnosu ne mogu stajati iznad prirodnog prava! Ovi „dužnosnici,“ dakle, zloupotrebljavaju svoj službeni položaj!

Drugo. „Dužnosnici“ ignorišu fundamentalni ustavno-pravni stav: „U Crnoj Gori slobodno je sve što Ustavom i zakonom nije zabranjeno“ (Ustav Crne Gore, čl. 10). Ustavom ni bilo kojim  zakonom nije zabranjen bojkot popisa ni pozivanje na bojkot popisa! Ove zabrane ne mogu naći, jer ih nema u Ustavu i zakonima Crne Gore! Osim bleferskog pozivanja na „zakon,“ oni ne mogu konkretno pokazati  po kom su „zakonu“  kažnjivi bojkot i pozivanje na bojkot popisa! Dakle, predśednik države i „vrhovništvo“ Uprave za statistiku opet obmanjuju narod i zloupotrebljavaju svoj službeni položaj!

Treće. U Zakonu o popisu stanovništva niđe se ne spominje kažnjivost bojkota ni kažljivost pozivanja na bojkot popisa. Nema je ni u Ustavu Crne Gore. U Krivičnom zakoniku Crne Gore nema ni pomena o njihovoj kažnjivosti!

Četvrto. Pomoćnica direktora Uprave za statistiku obmanjuje crnogorsku javnost „tvrdnjom“ koja nema nikakvog uporišta u Zakonu o popisu. Iako o pozivanju na bojkot popisa nema spomena u Zakonu, ona je tom pravnom fantomu „smislila“ kaznu. Tačnije, „pozajmila“ je sankciju iz člana 35, stav 1 Zakona o popisu (kojom se uređuje materija davanja pogrešnim podataka na popisu) i „prilijepila“ je uz nepostojeću normu! Tako je opet zloupotrebila svoj službeni položaj s namjerom obmanjivanja i zastrašivanja javnosti!

Peto. Pomoćnica direktora obmanjuje javnost, jer – namjerno ili iz neznanja – miješa i poistovjećuje značenja pojmova dužnost i obaveza. U istu vreću je strpala pojam „dužnosti“ i izraz „zakonska obaveza“ (član 25, stav 1 Zakona o popisu).

Šesto. Valjalo bi da se ona – a s njom i javnost – razabere da pravni i moralni pojmovi dužnost i obaveza nijesu sinonimi. Naprotiv! Dužnost je subjektivna obaveza čije ispunjenje zavisi od slobodne volje osobe! Obaveza je objektivna dužnost čije ispunjenje ne zavisi od slobodne volje pojedinca, nego je sankcionisano pozitivnim ili običajnim pravom!

Sedmo. Ovu razliku pojmovno i terminološki fiksiraju svjetski i drugi jezici. Dužnost se imenuje kao: engl. duty, njem. Pflicht, rus. долг, franc. devoir, tal. dovere, alb. detyrë, grč. καθήκον, mađ. kötelesség mak. должност, sloven. dolžnost tur. görev i ukr. борг.). Obaveza se imenuje kao: engl. obligation,  njem. Verpflichtung, rus. обязательство, franc. obligation,  tal, obbligo,  alb. detyrimi,  grč, υποχρέωση, mađ. kötelezettség,   mak. обврска,  sloven.  obveznost, tur. yükümlülük i ukr. зобов’язання.

Pisci crnogorskog Zakona o popisu ne govore o obavezi, nego o dužnosti fizičkih lica da pristupe popisu stanovništva. Pristupanje popisu nije obligatna „zakonska obaveza!“ Ono je dužnost, dakle, pravo slobodne volje fizičkog lica da pristupi popisu ili da ga odbije ako smatra da su mu njime ugrožena egzistencijalna, politička i građanska prava! Pisci Zakona o popisu nijesu mogli propisati kažnjivost bojkota popisa ni pozivanja na bojkot popisa! Nijesu to mogli, jer su znali šta je ius resistendi i kakva prava omogućava građanima!

Dok „dužnosnici“ ne smisle novu prevaru za strašenje naroda da ne bojkotuje popis, valjalo bi ih upozoriti da ni oni nijesu iznad zakona. Batina ima dva kraja! Iako im se čini da im velikosrpstvo daje nadzakonska prava, u njihovo bezakonje jednom će udariti bumerang Krivičnog zakonika i crnogorskog sudstva! Iako im se čini da će vječno biti na vlasti, sudski pozivari će im brzo zakucati na vrata!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije