Connect with us

Društvo

NIKOLIĆ: Glušica omogućila nezakoniti rad UO, poništena autonomija Univerziteta

Published

on

Prof. dr Nikolić (FOTO: UCG)

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić obratio se javnosti, međunarodnim organizacijama i diplomatskom koru i Vladi Crne Gore otvorenim pismom.

On kaže da nakon današnje odluke UO Univerziteta, na čijem je čelu prof. dr Rajka Glušica, “ne možemo govoriti ni o kakvoj autonomiji državnog Univerziteta, već o čistoj političkoj odluci. Nikolić dodaje da se prvi put u istoriji UCG dešava da je na čelo UO UCG predstavnik Vlade, a drugi predstavnik Vlade iz UO UCG predložen za funkciju rektora.

UO je danas za v.d. rektora državnog Univerziteta Crne Gore izabrao Vladimira Božovića, predsjednika Izvršnog odbora Matice srpske i jednog od osnivača portala In4S.

Sadržaj pisma koje je proslijeđeno Portalu Luča, prenosimo u cjelosti:

“Kao redovni profesor i rektor UCG ovim putem želim da se obratim javnosti, međunarodnim organizacijama i diplomatskom koru i Vladi Crne Gore da je danas organizovan nezakoniti pokušaj smjene rektora Univerziteta Crne Gore od strane pojedinih članova Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore.

Ističem da je današnjim postupkom prekršen krovni pravni akt Univerziteta – Statut, kao i Poslovnik o radu UO UCG na čijem čelu je prof. dr Rajka Glušica izabrana na to mjesto iz redova predstavnika Vlade Crne Gore.

Članom 55 Statuta Univerziteta Crne Gore, nezavisne institucije kojoj je Ustavom i Zakonom o visokom obrazovanju zagarantovana autonomija, “inicijativu za razrješenje rektora može podnijeti Senat odnosno pet članova Upravnog odbora. Inicijativa se podnosi pisanim putem i dostavlja se rektoru na izjašnjenje. O inicijativi Upravnog odbora izjašnjava se Senat”.

U slučaju da Senat ili UO UCG odbiju inicijativu za razrješenje nova inicijativa se ne može podnijeti prije isteka šest mjeseci. Ističem da niti sam ja kao rektor niti je Senat kao tijelo bio upoznat sa postojanjem inicijative a kamoli da smo imali priliku da se izjašnjavamo povodom iste. Ovakvim postupanjem Senat i rektor su lišeni svog zakonitog prava izjašnjenja na inicijativu za razrješenje. Ovo naročitio ako se ima u vidu da Senat ima neprikosnoveno pravo da se izjasni na inicijativu za razrješenje rektora te u slučaju da Senat odbije takvu inicijativu rektor ne bi bio razrješen.

Stičem utisak da je sve odrađeno sa predumišljajem i da je riječ o pravnom nasilju jednog dijela Upravnog odbora s obzirom na činjenicu da čak ni odluka o smjeni nije donešena jednoglasno.

Navedena inicijativa uvrštena je ad hock tokom same sjednice u dnevni red što se kosi sa Poslovnikom o radu UO UCG član 24 u kome se kaže da “svaki član Upravnog odbora može da inicira određenu tačku dnevnog reda. Inicijativa se dostavlja predsjedniku najmanje pet dana prije dana održavanja sjednice. Predloženi dnevni red objavljuje se na internet stranici Upravnog odbora prije sjednice“.

Znači, niti je prije sjednice postojala inicijativa, niti je ispoštovan Poslovnik, a u potpunosti su prekršene sve odredbe Statuta UCG kojima je propisana procedura razrješenja rektora.

Uprkos činjenici da je na samoj sjednici predsjednici UO UCG ukazano da se krši pravna procedura ista se oglušila na navedene sugestije te nastavila sjednicu, čime je omogućila nezakoniti rad UO UCG. Donošenju ove odluke prethodila je nezakonito sprovedena procedura što automatski čini da su sve odluke sa današnje sjednice pravno ništavne.

Ono što je očigledno jeste da poslije ovoga ne možemo govoriti ni o kakvoj autonomiji državnog Univerziteta, već o čistoj političkoj odluci, s obzirom da je po prvi put u istoriji postojanja UCG na čelo UO UCG predstavnik Vlade, a drugi predstavnik Vlade iz UO UCG predložen za funkciju rektora”, navodi prof. Nikolić.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije