Connect with us

Društvo

NIMANBEGU: SDT ne bi trebalo ugasiti zbog namjere da se promijeni tužilac

Published

on

Institucija ne bi trebalo da bude ugašena (reosnivanje pod drugim imenom) zbog namjere da se promijeni tužilac, ocijenio je poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu, dodajući da su potrebne pouzdane i profesionalne institucije, te da je to njihov politički cilj.

Venecijanska komisija (COE) sastala se juče u vezi nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tužilaštvu i Zakona o specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal sa poslaničkim klubovima u Skupštini. Ispoštovana je i Albanska lista, poštujući poslanike bez mogućnosti formiranja kluba.

– Upoznao sam sagovornike g-dina Hamilton – Irska, g-dina Nicolatos – Kipar, g-dina Gaspar – Portugalija i g-dina Dikov – izvjestilac KV-a o stavu Albanske liste, koju ja predstavljam, o ovim nacrtima zakona. Institucije tužilaštva osnovane ustavnim amandmanima iz 2013. godine sa ciljem povećanja nezavisnosti državnog i specijalnog tužilaštva, kao i povećanje dijaloga u Skupštini nakon što se Generalni tužilac i Tužilački savjet izabere kvalifikovanom većinom, što ovaj zakon izbjegava ili omogućava potencijalni politički uticaj ili interesnim grupama – kazao je Nimanbegu, prenijela je Pobjeda.

On je istakao da u svakoj instituciji ima profesionalnih i poštenih ljudi.

– Navode o mogućoj korupciji treba posmatrati konkretno, a ne na odgovornosti jedne profesije – dodao je Nimanbegu.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo u novije vrijeme pokazuje marljiviju inicijativu nego u prošlosti “zbog koje nas navodi da razmišljamo o razlozima takvog ponašanja”.

– Građanima su potrebne pouzdane i profesionalne institucije i to je naš politički cilj. Ni 2014. nismo glasali za tužioca u Skupštini Crne Gore, što se ni posle mnogo godina nije pokazalo kao greška – smatra Nimanbegu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije