Connect with us

Društvo

NJEMAČKI AMBASADOR: Ne možete gasiti institucije jer ste nezadovoljni radom

Published

on

Gašenje institucija samo zbog nezadovoljstva njihovim radom nije znak ni demokratske zrelosti, niti spremnosti za članstvo u Evropsku uniju, ocijenio je njemački ambasador u Crnoj Gori Robert Veber.

On je u intervjuu Vijestima rekao da Brisel nije oštro reagovao na Predlog izmjena zakona o državnom tužilaštvu i Predlog zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal, nego jasno stavio do znanja koje posljedice može imati usvajanje “ishitreno predloženih zakonskih izmjena”.

Veber podsjeća da su ustavne izmjene iz 2013. godine, kojima je ojačana nezavisnost i odgovornost pravosuđa, bile preduslov za otvaranje pristupnih pregovora sa EU.

“Jedan od definisanih ciljeva u poglavlju 23, jeste da Crna Gora navedene ustavne izmjene sprovede u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, evropskim standardima i drugom pozitivnom praksom. Isto to važi i za zakonodavne namjere po pitanju oblasti tužilaštva. Pored bitnog i sveobuhvatnog procesa konsultacija, takođe je važno da nezavisnost i odgovornost pravosuđa bude osnaženo. Crna Gora već posjeduje odbore i mehanizme da navedeno osigura, i ovim putem ohrabrujem da se isti iskoriste. Nisam pristalica gašenja institucija, samo zbog nezadovoljstva njihovim radom. To nije ni znak demokratske zrelosti niti spremnosti za članstvo u EU”, rekao je on.

Na kako ocjenjuje period nakon prve demokratske promjene vlasti u Crnoj Gori, te kako ocjenjuje dosadašnji učinak Vlade, Veber kaže da je smjena vlasti putem demokratskih izbora znak demokratske zrelosti

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije