Connect with us

Društvo

NOVA PRAVILA ZA DRUGO POLUGODIŠTE: Svi će ići u školu, model usaglašavaju

Published

on

Svi đaci će u drugom polugodištu ići u školu potpuno ili djelimično, za sada je načelni dogovor radne grupe Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta koja se bavi izradom novog modela nastave u toku epidemije korona virusa, saznaje Pobjeda.

Na sastanku je predloženo da maturanti i đaci devetog razreda idu u školu redovno, dok bi se ostali – iz drugog i trećeg ciklusa smjenjivali, ali bi u školi bili 15 dana u mjesecu

Radna grupa će do kraja ove sedmice sačiniti prijedlog o kome će se izjasniti direktori škola, kao i Institut za javno zdravlje i nacionalna tijela koja se bave suzbijanjem širenja korona virusa.

Ideje

Na juče održanom prvom sastanku, svih 12 članova saglasilo se da đaci treba da idu u školu. Nemaju dileme da manje škole, gdje ima manje đaka, treba da organizuju nastavu u učionicama, dok će veće pristupiti drugačijem modelu. Kako su nam ispričali pojedini članovi ovog tijela, razmatraju ideju da se đaci drugog (četvrti, peti i šesti) i trećeg ciklusa (sedmi, osmi i deveti) smjenjuju u školi na način da učenici iz drugog ciklusa idu jednu sedmicu u školu, a drugu uče onlajn – kada će u učenicama biti đaci iz trećeg ciklusa.

– Tako da će učenici drugog i trećeg ciklusa bar 15 dana biti na nastavi u školi, a ne kao do sada što su imali samo neke konsultacije – rekli su oni.

Predloženo je, takođe, da maturanti i đaci devetog razreda u potpunosti idu u školu zbog priprema za maturu i polumaturu.

Radna grupa u petak nastavlja drugi sastanak.

Ko su članovi

Predsjednik ove radne grupe je doc. dr Martin Ćalasan, a članovi iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta su i Mijajlo Đurić, Zora Bogićević i Branka Kankaraš, iz Centra za stručno obrazovanje je Sandra Brkanović, Ispitnog centra Tatjana Vujošević, Zavoda za školstvo Radoje Novović, Sindikata prosvjete Crne Gore Nikolaj Knežević, Nacionalne asocijacije roditelja djece i omladine u razvoju Crne Gore ,,NARDOS“ Savo Knežević, te iz Udruženja roditelji Kristina Mihailović. Tu su i dva predstavnika škola – iz srednje građevinsko – geodetske škole ,,Inž. Marko Radević“ je Dragan Miranović, a iz Osnovne škole ,,Pavle Rovinski“ Dijana Laković.

Aktuelni model o organizovanju nastave koji je donijelo prethodno rukovodstvo Ministarstva prosvjete, a prema kom u školu od 1. oktobra idu đaci do šestog razreda, uključujući i prvake srednje škole, dok ostali uče od kuće, oštro je kritikovao dio javnosti.

Prije nego što je odluka sačinjena, između ostalog, međunarodna organizacija UNICEF u Crnoj Gori preporučila je resoru ministra Damira Šehovića da treba da se omogući svakoj školi da sama donese odluku o najboljim načinima organizovanja nastave za vrijeme epidemije. Predočili su im podatke iz njihovih istraživanja koja, pored ostalog, pokazuju da skoro svaka peta porodica u našoj državi s djecom uzrasta do 18 godina – nema pristup kompjuteru ili laptopu s internetom, čime im je onemogućeno da učestvuju u nastavi na isti način kao njihovi vršnjaci.

To nije uvaženo, iako su i prosvjetni radnici negodovali što se ne dozvoljava školama u kojima ima manje đaka da za sve organizuju nastavu u učionicama.

Model koji je počeo da se primjenjuje od 1. oktobra u školama je nedavno osporila i zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković na način što je zatražila od Ministarstva prosvjete da sva djeca od drugog polugodišta idu u školu. Smatra da treba svi da imaju pravo na obrazovanje pod jednakim uslovima.

U Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta juče je održan sastanak još jedne radne grupe koja ima zadatak da sačini prijedlog kojim će nastavni kadar osloboditi administrativnih obaveza, jer popunjavaju elektronske dnevnike, te one klasične, a unose i podatke u matičnim knjigama u školama…

Veliki zamor kod učenika i nastavnika, a kvalitet nastave upitan

Član radne grupe iz Sindikata prosvjete Crne Gore Nikolaj Knežević kazao je za naše novine da je glavna intencija ovog tijela da obezbijede da svi đaci prate nastavu u školi, te da će to biti prilično teško.

“Imamo zadatak da pronađemo modele”,  kazao je on, dodajući da je nužno pronaći kvalitetno rješenje, jer je veliki zamor kod učenika i nastavnika, a kvalitet nastave je upitan.

Snimanje materijala za onlajn nastavu stopirano

Pojedini profesori ispričali su za naše novine da je od nedavno stopirano snimanje materijala za onlajn nastavu, a trebalo je do kraja decembra da završe časove za drugo polugodište.

Kako kažu, ne znaju razlog i čekaju objašnjenje od Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

“Dobili smo mejl od Ministarstva da će nas obavijestiti da li će se snimati ili ne. Čekamo još,” kazali su oni.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije