Connect with us

Crna Hronika

NOVI DETALJI NAPADA NA NOVINARKU: “Sve bih ti dao da mi je makneš”

Published

on

U zatvoru pregovorali o ubistvu novinarke: Lakić - Foto: hraaction.org

Svjedok saradnik u predmetu protiv kriminalne grupe, u kojoj su 23 osobe okrivljene za planiranje i izvršenje više teških krivičnih djela, u svom iskazu pred specijalnom tužiteljkom iznio je detalje kako je i zbog čega planiran atentat na novinarku Oliveru Lakić.

Sve se, prema svjedočenju B.P. dešavalo u maju ove godine iza zidina spuškog zatvora. U optužnici, u koju je Dan imao uvid, navedena su sva imena okrivljenih, ali zbog poštovanja prezumpcije nevinosti Dan daje inicijale.

U kazivanju svjedok navodi da mu je za, kako je rekao, „micanje” Lakićeve nuđeno od 150.000 do 200.00 eura. Pokušali su da ga vrbuju u zatvoru.

“Svjedok saradnik govori o detaljima i razgovorima koji su se desili za vrijeme njegovog boravka u F odjeljenju zatvora tokom izdržavanja kazne. Navodi se da je jednom prilikom u njegovu sobu, 1. ili 2. maja 2020. godine, došao okrivljeni B.F. pitajući ga poznaje li Oliveru Lakić. Svjedok saradnik navodi da je to pitanje povezao sa pričom koju mu je ranije u Istražnom zatvoru za istu osobu ispričao V.B.”, navodi se u optužnici.

Svjedok saradnik je pomenutom odgovorio da ne zna o kome se radi.

“Na to mu je kako sam navodi okrivljeni B.F. odgovorio to je žena, zlo od žene, ona je umi ješana u našu grupu, naše ljude, ona zna nešto. Navodi da mu okrivljeni B.F. nije rekao šta Olivera Lakić zna, niti da li ju je pratio ili bilo šta drugo, ali da ga je poslije toga pitao: „P..», znamo da ćeš dobiti trećinu kazne, šta bi ti tražio u naknadu da izvršiš ubistvo Olje Lakić?” Odgovorio je da ima čovjeka koji ga organizuje, koji je iza njega i da ne želi da radi bilo šta iza njegovih leđa, kazavši mu: „Javi se njemu”, piše u optužnom aktu.

Navodi da se zbog njegovih odgovora B.F. vidno iznervirao i izašao iz ćelije.

“Nakon ovog razgovora, po kazivanju svjedoka sardanika B.P., 5. ili 6. maja u njegovu sobu dolazi da razgovara sa njim okrivljeni G.R. koji ga je pitao kako je, kako se osjeća i započinje priču: „P…. mnogo si dobar momak, nemoj da misliš da nemam ljude, ali bih ti ponudio jedan posao”. Svjedok navodi da on u tom trenutku ne zna da li je G.R. prethodno B.F. ispričao za njihov raniji razgovor i nije mu jasno da li je G.R. prethodno poslao okrivljenog B.F. da čuje njegovo mišljenje i da ga procijeni. Tada ga po kazivanju svjedoka okrivljeni G.R. pita: „Za koliko para radiš ubistvo?” Na šta mu je svjedok odgovorio za obično ubistvo kilo kokaina i 50.000 eura i vrijeme da upozna lokaciju, dobije informacije o osobi koja je meta. Na to mu j e G.R. rekao: „Dao bih ti 150.000 eura keša, a i da mi tražiš i 200.000, da mi završiš ovo, samo da mi je makneš”, misleći na Oliveru Lakić navodi se u dokumentaciji tužilaštva.

Svjedok ga je pitao zašto baš njemu nudi taj posao, kada mu je prethodno kazao da ima ljude za to.

Uslijedio je odgovor G.R.: „P…., ona zna nešto što ne treba da zna”.

G.R. je potom pitao kome treba da se javi da bi ga angažovao. Svjedok saradnik je kazao da na tu ponudu ne može odgovoriti bez znanja J.M.

Okrivljeni G.R. je nakon ovog razgovora otišao po kriptu, vratili su se u sobu i nakon što je dobio kontakt J.M. počeo se dopisivati sa njim.

Okrivljeni J.M. je kada je primio kod sa kripte okrivljenog G.R. pitao: „Ko ste” i ovaj mu je objasnio…. J.M. ga je pitao porukom: „Je li moj brat opet nešto z…..zašto mi se javljate?”, a G.R. je odgovorio: „Nudim mu posao 150.000 i to najlakši, a on neće da pristane bez tvog znanja”, tvrdio je svjedok saradnik.

Svjedok saradnik nije znao šta se posle dešavalo.

Iako se iskaz ovog svjedoka o planiranju atentata na Oliveru Lakić našao u optužnici protiv ove kriminalne grupe koja se tereti za druga krivična djela, ne navode se detalji kako je spriječen ovaj zločinački naum kao ni da li su procesuirani svi akteri.

Sve ovo se dešavalo nakon ranjavanja i prvog pokušaja ubistva Lakićeve.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije