Connect with us

Društvo

NVO GREEN HOME: Skupština da preispita rad Mitrovića i Bojanića

Published

on

NVO Green home apelovala je na Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore da pokrene kontrolno saslušanje Ratka Mitrovića, ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Mladena Bojanića, ministra kapitalnih investicija, kako bi se utvrdila odgovornost za kvalitet stepena implementacije planova za sprovođenju preporuka Državne revizorske institucije u oblasti zaštite od šumskih požara, zaštite mora u slučaju iznenadnih zagađenja i kvaliteta vazduha.

Kako navode u saopštenju, posljednji izvještaji DRI su više nego zabrinjavajući.

„Svjesni smo da većina problema traje decenijama, više je nego jasno da je neophodan hitan odgovor i posvećena primjena zakona i akcionih planova u oblasti zaštite životne sredine. U oblasti kvaliteta vazduha se konstatuje da Agencija za zaštitu prirode i životne sredine nije uspostavila adekvatno očiţavanje mjernih stanica što je uslovilo da Izvještaji o monitoringu kvaliteta ambijentalnog vazduha ne sadrže znak akreditacije, pa samim tim ni rezultati mjerenja nisu validni nigdje u Crnoj Gori”, poručuju iz NVO Green home.

Ministarstvo ekologije, kako kažu, duguje odgovor građanima šta je konkretno urađeno na izradi katastra zagađivača, zbog čega zagađivači ne vrše monitoring i ne dostavljaju Izvještaje o sprovedenom monitoringu, ne obnavljaju IPPC i druge dozvole, te koji je uspjeh državnih kontrola koje se rade nad ovim privrednim subjektima.

„Neophodna je kontrola rada ministara u oblasti zaštite mora u slučaju akcidentnih situacija, i odgovorna replika na pitanje – zbog čega nije priveden svrsi Nacionalni plan za hitno reagovanje u slučaju zagađivanja mora, odnosno uspostavljeni crnogorski nacionalni kapaciteti za pripravnost i reagovanje u slučaju izlivanja nafte iz brodskih izvora i naftne platforme. Ministri duguju informaciju zbog čega nisu dali prioritet izradi mapa osjetljivih područja u moru, ratifikaciji protokola Barselonske konvencije o zaštiti Sredozemnog mora od zagađenja”, kažu u NVO Green home.

Pozivaju odbor da usmjeri dalje radnje pripreme i sprovođenja pravnih propisa u oblasti zaštite i sprečavanja šumskih požara.

“Crna Gora bilježi niz neadekvatih reakcija na velike požare koje svake godine zahvataju ražličite krajeve Crne Gore, pa čak i zaštićena područja, gdje je npr. samo u septembru 2020. izgorjelo oko 12.13km2 šumske i vegetacijske površine u Nacionalnom parku Skadarsko jezero”, zaključuje se u saopštenju NVO Green home.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije