Connect with us

Društvo

OČEKIVAN BABY BOOM ZBOG PANDEMIJE: U Americi i Evropi se dogodilo suprotno

Published

on

Kada je Francuska uvela jedan od najstrožih lokdauna, odnosno set mjera socijalne distance u prvom talasu pandemije prošlog proljeća, široko se spekulisalo da će uslijediti baby boom – veliki porast nataliteta.

“Mislila sam: svi su zaglavljeni kući i moraju se okupirati nečim. Pa će praviti bebe”, prisjetila se za Vašington Post Martin Mabiala Musiru, koordinatorica babica u glavnoj javnoj bolnici u gradu San Deniju u okolini Pariza. San Deni i inače ima jednu od najviših stopa nataliteta u Francuskoj. Ali devet mjeseci kasnije, umjesto buma, Francuska bilježi oštar pad broja novorođenih. Ekonomska nesigurnost, društveni stres i tjeskoba izazvana pandemijom koronavirusa odvratili su, čini se, mnoge parove od toga da postanu roditelji.

Samo u pomenutoj bolnici u San Deniju broj porođaja pao je oko 20% od sredine decembra do sredine januara (sa 348 na 285), a predviđa se da će ostati ispod nivoa za 2020. u prvoj polovini 2021. Dok su covid-odjeljenja bila puna, porodilište je bilo poluprazno.

“Tokom svoje karijere nikad nijesam vidio pad od 10 do 25%”

“Obično je ovdje gužva”, rekla je Musiru u porodilištu, gdje je samo jedna od devet rađaonica bila popunjena. San Deni nije jedini koji bilježi ovakav pad – u pet velikih univerzitetskih bolnica u regiji Loara na sjeveroistoku Francuske, u kojoj je glavni grad Nant, broj rođenih je pao za 10 do 25 posto u januaru u poređenju sa istim mjesecom prošle godine.

San Deni je inače i jedan od najsiromašnijih gradova u Francuskoj, a u pandemiji ima jednu od najviših stopa smrtnosti od covida-19.

“Vidimo pad svuda po sjeveroistoku Francuske. Tokom svoje karijere nikad nisam vidio pad od 10 do 25%”, izjavio je Olivier Morel, načelnik Odjeljenja za ginekologiju i opstetriciju u univerzitetskoj bolnici u Nansiju.

I na jugu zemlje, u Lionu – trećem najvećem gradu u Francuskoj – dvije bolnice zabilježile su kombinovani pad od 19% u januaru, što takođe pripisuju pandemiji.

Italija, koja je prva u Evropi bila pogođena koronavirusom i prva uvela lokdaun, takođe je iskusila ozbiljan pad nataliteta. Broj novorođenih pao je za čak 21% u decembru u 15 italijanskih gradova, prema izvještaju koji je ovog mjeseca objavio italijanski statistički institut.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije