Connect with us

Društvo

OD FEBRUARA: Fabrika čipsa i smokija u Tuzima, zapošljavaće 200 ljudi

Published

on

Fabrika čipsa, smokija, pirea i smrznutog pomfrita biće izgrađena u Tuzima, a zaposliće oko 200 radnika, kazao je u Jutarnjem programu TVCG ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović. Već u februaru naredne godine investitor sa Kosova otvara pogon smokija, dok bi do aprila trebalo da budu otvoreni pogoni čipsa, pirea i smrznutog pomfrita, dodao je on

Već nekoliko mjeseci traju pregovori sa investitorima za otvaranje fabrike čipsa i smokija u Crnoj Gori.

“Riječ je o fabrici koja će imati pogone za proizvodnju smokija, čipsa, pirea i za smrznuti pomfrit. Stigli smo do faze kada su investitori več kupili zemljište u Crnoj Gori i kada su već krenuli sa gradnjom fabrike”, kazao je ministar Stijović.

Fabriku otvara Vipa brend sa Kosova

Fabrika će se otvoriti u Tuzima i riječ je o Vipa brendu iz Vučitrna koji postoji već 30 godina.

“Prvo se očekuje otvaranje fabrike smokija u februaru naredne godine, a do aprila bi trebalo da bude otvorena fabrika čipsa i ostali pogoni”, saopštio je on.

Dodaje da je kompanija otvorena i registrovana juče i da se radi na dokumentaciji.

“Sada kada je investicija vrlo izvjesna riješili smo da saopštimo detalje”, kazao je on.

Cilj projekta je da se značajno unaprijedi poljoprivredna proizvodnja u Crnoj Gori, u smislu da se osigura otkup krompira.

“S tim što postoje preduslovi. Nije tako jednostavno kao što izgleda. Određene sorte krompira se koriste za čips, tako da je potrebno pronaći kooperante na zahtjev fabrike. Potrebno je da to bude oko 10 hiljada tona na godišnjem nivou što je mnogo više od naše trenutne proizvodnje”, objašnjava ministar.

Zasijaće dodatnih 300 do 400 hektara površine

Biće potrebno dodatno zasijati površinu od 300 do 400 hektara.

“Potrebno je pronači i edukovati kooperante, ispuniti sve uslove i standarde. Manji krompiri će ići u čips, veći u pire i pomfrit tako da postoji čitav niz standarda koji se moraju ispoštovati”, kazao je ministar.

Pokušaće da se proizvodi i organski čips, a Crna Gora je, po njegovim riječima, izabrana zbog kvaliteta krompira koji se ovdje proizvodi.

“Naš zadatak u narednim mjesecima je da kreiramo ambijent kako bismo obezbijedili sirovinu, kooperante za firmu kojima će oni garantovati otkupnu cijenu  i da mogu da počnu sa proizvodnjom”, istakao je Stijović.

Biće zapošljeno 200 ljudi

Ministar je objasnio da je plan investitora da poveća pogon na Kosovu, a postojeći prebaci u Crnu Goru.

“Na sadašnjoj liniji radi oko 200 ljudi, tako da je plan da toliko ljudi bude zapošljeno”, kazao je ministar.

Država će stvoriti preduslove za otvaranje te fabrike, kaže ministar.

“U tom smislu imamo plansku dokumentaciju, rješavanje problema odvoda, kanalizacija koja trenutno u opštini Tuzi ne postoji. To je nešto što je preduslov da privučete investitore”, kazao je on.

To nije jedini investitor sa kojim pregovaraju.

“Ima nekoliko investitora i u različitim smo fazama pregovora. To je suština. Država mora da pruži razumijevanje”, zstakao je ministar.

Uskoro predstavništvo za prodaju sjemena

Kazao je da je cilj da država pruži sve kako bi preduzeća bila otvorena.

“Nama je interes da zaposlimo ljude u Crnoj Gori, da stvorimo realni sektor, da povećamo doprinose, da ekonomski razvijamo Crnu Goru, ali da investitorima pokažemo da smo ozbiljan partner i da smo u stanju da ispunimo sve obaveze”, istakao je on.

Istraživanja pokazuju da uvezemo proizvode od skroba u vrijednosti od tri do četiri miliona.

“Naš izvoz je u tom smislu zanemarljiv. Ovdje se radi o kompaniji koja radi već 30 godina i ima razrađen posao”, kazao je on.

Ugovorom o otkupu, zaštitiće proivođače, ali i investitore.

Investitor će narednih dana otvoriti predstavništvo u Crnoj Gori gdje će prodavati sjeme za posebnu sortu krompira.

“Kako bi sa nižim maržama uspio da nabavlja povoljniji materijal za proizvodnju”, objasnio je Stijović i dodao da će se isto riješiti i problem đubriva koje je poskupilo.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije