Connect with us

Društvo

OD FORMIRANJA NOVE VLADE: SPC i vjernici poštuju mjere

Published

on

Ispred Hrama oko 15 sati

Vjernici Mitropolije crnogorsko-primorske, koji su danas odavali pomen povodom 40 dana od smrti mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija, po svemu sudeći, nijesu kršili epidemiloške mjere.

Takva situacija nije, medjutim, bila ni tokom sahrane, ni kasnije tokom pomena povodom sedam dana. Tada je vlast vršila bivša vlada Duška Markovića.

Reporter portala Luča oko 15 sati se uvjerio da ispred Hrama nema gužve a pojedini portali su jutros objavili fotografije na kojima se vidi da se poštuje socijalna distance kao i da se na ulazu u Hram koriste sredstva za dezinfekciju.

Liturgije su održane bez vjernika samo u prisustvu monaha i sveštenika u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Tokom sahrane mitropolita ,medjutim, više hiljada vjernika je u mimohodu odavalo počast pred Cetinjskim manastirom i hramom u Podgorici. Mjere su masovno kršene – mali broj sveštenika i vjernika je nosio maske, fizička distanca nije poštovana, prisutni su prilazili kovčegu i ljubili ruku preminulog, pričešćivali se istom kašikom.

Oko 200 ljekara i medicinskog osoblja, mnogi bez maske, su se okupili da isprate tijelo pokojnog mitropolita ispred Kliničkog centra gdje je umro od posljedica koronavirusa.

Slična situacija je bila i tokom sedmodnevnog pomena.

Nova ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, koja je i sama kršila mjere jer na sahrani Amfilohija nije masku nosila na propisan način, je odmah u subotu ujutro pozvala na poštovanje mjera.

Nakon nje je to učinio i administrator Mitropolije Joanikije. On je  pozvao građane da se pridržavaju svih neophodnih mjera “zasnovanih na medicinskom znanju i iskustvu”. Joanikije jebio  zaražen ali se uspješno oporavio od korone.

Sva je prilika da crkva i vjernici poštuju mjere od kada je formirana nova vlada. Slučajnost ili ne?

V.M.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije