Connect with us

Društvo

ODLUKA: Venecijanska komisija dala negativno mišljenje na tužilačke zakone

Published

on

Venecijanska komisija danas je usvojila negativno mišljenje na predložene izmjene tužilačkih zakona koje im je uputio ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, saznaje Pobjeda.

U zvaničnom Mišljenju, Venecijanska komisija je saopštila da političke odluke treba donositi na transparentan način i kroz javnu debatu, uz uključivanje ključnih aktera i eksperata. Oni podsjećaju da pravne reforme ne treba usvajati u žurbi i u odsustvu istinskih hitnih razloga.

Poštovanje sigurnosti mandata Glavnog specijalnog državnog tužioca

U Mišljenju se izričito, više puta, navodi da se mora poštovati sigurnost mandata aktuelnog Glavnog specijalnog državnog tužioca. Kako se navodi, predloženi Zakon nije usmjeren ka pravnom uređenju, već – prema konkretnoj ličnosti aktuelnog prvog čovjeka SDT-a Milivoja Katnića.

Venecijanska komisija je zabrinuta zbog takve zloupotrebe zakonodavnih nadležnosti: to podriva pravnu sigurnost i u suprotnosti je sa prirodom izrade propisa koja za svrhu ima definisanje opštih pravila, nasuprot izvršnoj akciji u odnosu prema konkretnom pojedincu ili situaciji.

Eksperti Venecijanske komisije su mišljenja da institucionalne reforme ne smiju biti pokretane samo zbog jednog cilja – smjene pojedinaca na ključnim pozicijama.

,,Legitimno je smijeniti ministra i druge nosioce političkih funkcija nakon izbora”, navodi se u Mišljenju Venecijanske komisije.

,,Ali, ukoliko je u domaćem sistemu institucija definisana kao autonomna i čak nezavisna, smijeniti njene ključne rukovodioce iz razloga promjene političke većine i uz podtekst legislativnih reformi, čini se da je u suprotnosti sa Ustavom i vladavinom prava, zaključila je danas Venecijanska komisija.

Ukidanje SDT-a i njegova transformacija bi dovele do administrativnog haosa

Eksperti Venecijanske komisije su posebno izrazili zabrinutost zbog predložene ,,transformacije” Specijalnog državnog tužilaštva u Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju. Procjenjuju da bi takva transformacija dovela do odlaganja aktivnosti i postupaka aktuelnog SDT-a i da bi preraspodjela aktuelnih slučajeva mogla biti sprovedena arbitrarno i/ili politički motivisano.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije