Connect with us

Društvo

ODLUKA VLADE: Opštine se više neće pitati sa svojim prostorom, već Ministarstvo

Published

on

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici oduzela Glavnom gradu i drugim opštinama mogućnost da sami izdaju urbanističko-tehničke uslove na svojim teritorijama. To znači da opštine više neće moći da izdaju tehničku dokumentaciju za izgradnju objekta, već će to isključivo moći da radi Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Nakon donošenja Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, Vlada je posebnim uredbama nadležnost izdavanja urbanističko-tehničkih uslova prenijela na Glavni grad i druge opštine. Od izdavanja dokumentacije značajno se punio i budžet crnogorskih opština.

Na današnjoj sjednici ukinute su Uredba o povjeravanju dijela poslova Ministarstva održivog razvoja i turizma Glavnom gradu i Uredba o povjeravanju dijela poslova Ministarstva održivog razvoja i turizma lokalnim samoupravama.

“Poslovi državne uprave iz nadležnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma iz člana 74 st. 1, 4, 5, 6, 7, 9 i 10 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata (odnose na izdavanje urbanističko-tehničkih uslova),  osim za složene inženjerske objekte”, pisalo je u ukinutim uredbama.

Sada će ovaj dio posla preći u resor profsora Ratka Mitrovića, odnosno direktoratu glavnog državnog arhitekte.

“Prestankom važenja ranije Uredbe, poslovi izdavanja urbanističko-tehničkih uslova koji su bili povjereni jedinicama lokalne samouprave, vraćaju se nadležnom Ministarstvu, čime će se omogućiti bolja kontrola nad sprovođenjem planova i izradom tehničke dokumentacije, a u cilju zaštite prostora od degradacije i pogoršanja uslova stanovanja, kao i bolje funkcionisanje i vizuelni izgled naselja. U diskusiji je naglašeno da će se na ovaj način postići veći stepen stručnosti, sigurnosti i jednostavnosti postupka izdavanja urbanističko-tehničkih uslova”, navode iz Vlade.

Glavnom državnom arhitekti vraćeni su i poslovi koji se odnose na davanje saglasnosti na idejno rješenje na zgrade bruto građevinske površine 3000 kvadratnih metara i više, a koji su do sada bili povjereni Glavnom gradu. U raspravi je ocijenjeno da će ovakav pristup, između ostalog, omogućiti bolju kontrolu nad projektovanjem.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije