Povežite se sa nama

Društvo

OKONČANA ISTRAGA O CETINJU: Šok bombe bacali i kako nisu smjeli

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Izvještaj o izvršenim provjerama sa spisima predmeta upućen je direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu na dalje postupanje – preduzimanje zakonom utvrđenih mjera u cilju pokretanja postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti protiv dvojice službenika policije

Inspektori Odjeljenja Unutrašnje kontrole ustanovili su da je jedan od službenika Uprave policije tokom protesta na Cetinju 5. septembra nezakonito upotrijebio sredstava prinude – šok bombu, prema jednom građaninu, čime je zloupotrijebio službeni položaj.

To su “Vijestima” saopštili iz tog odjeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova, na pitanja – da li su okončani predmeti povodom provjere postupanja policajaca uoči i na dan ustoličenja Joanikija u Prijestonici i šta je tim povodom utvrđeno.

Objašnjavaju da je taj predmet formiran na osnovu pritužbe, koju im je dostavio Nikšićanin Stefan Vuković (24), a u kojoj je konstatovao da je jedan policijski službenik 5. septembra, na Balšića Pazaru u Cetinju, prema njemu više puta ciljano upotrijebio sredstva prinude – gađajući ga šok bombama, iako on prema njemu i ostalim policajcima nije učinio nijednu protivzakonitu aktivnost.

”U sprovedenom postupku unutrašnje kontrole utvrđen je identitet policijskog službenika koji je u konkretnom slučaju upotrijebio sredstva prinude i na osnovu utvrđenih činjenica i dokaza konstatovano da postoji osnovana sumnja da je policijski službenik Stanice policije Centra bezbjednosti Budva L.M. u predmetnom slučaju nezakonito upotrijebio sredstava prinude u vidu sredstava posebne namjene i hemijskih sredstava prema građaninu V.S., u situaciji i okolnostima koje su nesporno ukazivale da nijesu bili ispunjeni propisani uslovi za upotrebu ovih sredstava prinude, kao i da u vezi istog nije sačinio izvještaj o upotrebi sredstava prinude, te da je na taj način počinio teže povrede službene dužnosti iz čl.95 st.1 t.4 Zakona o državnim službenicima i namještenicima (zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi) i čl.173 st.1 t.18 Zakona o unutrašnjim poslovima (nesačinjavanje izvještaja o upotrebi sredstava prinude)”, navodi se u odgovorima MUP-a.

Nikšićanin je podnio pritužbu u kojoj je tvrdio da je tog dana sjedio u lokalu “Lipa”, a kada su ispraznili kafanu, on je stao ispred kordona i pitao policajce: “Čime smo zaslužili da bacite suzavac na nas”? Nakon toga je aplaudirao, što je izazvalo policajca da ga gađa šok bombom.

”Pritrčala je moja majka i zagrlila me s leđa sa namjerom da me zaštiti i skloni odatle, što se vidi na snimku. Tada sam opet pitao ‘Jesmo li ovo zaslužili’ i ‘Hoćete li opet da me gađate sada kada sam sa majkom’. Pojavio se, meni nepoznati, mladić, takođe stao ispred njih, raširio ruke, i ponovio moje riječi – ‘Hvala ljudi’. Naglašavam da u rukama taj mladić nije ništa imao, što pokazuje i snimak. Isti policajac, siguran sam potpuno da je to je bio isti, vadi osigurač i bača mi drugu bombu pod noge, kao što se vidi na snimku. Poslije toga padamo i ja i moja majka”, ispričao je svoje iskustvo Vuković.

Cetinje protest
foto: Luka Zeković

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je, u dosadašnjem periodu, okončalo je rad i u šest predmeta – kontrola u vezi sa postupanjem policijskih službenika tokom akcije na Cetinju, koji su formirani po službenoj dužnosti ili na osnovu zahtjeva za prikupljanje potrebnih obavještenja i sprovođenje postupka unutrašnje kontrole dostavljenih od Osnovnog državnog tužilaštva Cetinje.

”Na osnovu sprovedenih postupaka unutrašnje kontrole u ovim slučajevima nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na nezakonito ili neprofesionalno postupanje policijskih službenika. Izvještaji o izvršenim kontrolama u ovim slučajevima su dostavljeni Osnovnom državnom tužilaštvu Cetinje, na dalji postupak i preduzimanje mjera i radnji iz nadležnosti državnog tužilaštva”, piše u odgovoru MUP-a.

U odgovoru, MUP nije objasnio koji su predmeti, za koje pritužbe i kontrole je utvrđeno da nema elemenata da su policajci radili mimo zakonskih ovlašćenja.

Odjeljenje unutrašnje kontrole rada Uprave policije ima još najmanje desetak predmeta i kontrola, koji čekaju mišljenje da li je policija 4. i 5. septembra u Prijestonici prekoračila silu…

Starješina nezakonito izdao naređenje za sredstva prinude

Tokom kontrole konstatovano je i da je policijski službenik Stanice policije Centra bezbjednosti Budva K. R. izdavanjem naređenja policijskom službeniku L. M. za upotrebu sredstava prinude, ali i nesačinjavanjem izvještaja o upotrebi sredstava prinude, počinio teže povrede službene dužnosti iz Zakona o državnim službenicima i namještenicima – zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi.

Izvještaj o izvršenim provjerama sa spisima predmeta upućen je direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu na dalje postupanje – preduzimanje zakonom utvrđenih mjera u cilju pokretanja postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti protiv dvojice službenika policije.

”Uzimajući u obzir činjenično stanje utvrđeno u sprovedenom postupku unutrašnje kontrole, kao i činjenicu da se Osnovno državno tužilaštvo Cetinje obratilo Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije zahtjevom za prikupljanje potrebnih obavještenja u vezi sa preduzimanjem dokaznih radnji u izviđaju u krivičnom predmetu formiranom povodom predmetnog događaja, izvještaj o izvršenim provjerama upućen je i ODT Cetinje, na dalji postupak, ocjenu i odlučivanje da li u radnjama i postupanju policijskih službenika ima elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”, piše u odgovoru MUP-a.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije