Connect with us

Društvo

OKUPATOR BI OKUPIRANU IMOVINU: Karađorđevići “dosolili” političku krizu u Crnoj Gori

Published

on

Političku krizu u Crnoj Gori, htjeli – ne htjeli, „dosilili“ su i Karađorđevići, a vladajuća koalicija se po ko zna koji put našla u nebranom grožđu. Ovoga puta ih je u Budvi podijelilo pravničko pitanje – šta s imovinom nekadašnje dinastije koju Karađorđevići potražuje više od 15 godina.

Princ Aleksandar Drugi Karađorđević zatražio je od gradonačelnika Budve Marka Carevića i predsjednika Skupštine opštine Budva, Krsta Radovića da bude poništena odluka da se zarad javnog interesa, odnosno izgradnje parkinga, ekspropriše 2.500 kvadrata zemlje u Miločeru, u vlasništvu Karađorđevića.

I Karađorđevići se “upleli” u krizu vlasti

Karađorđevići su preko advokata još 7. aprila 2005. podnijeli zahtjev da im se vrati cjelokupna imovina u Crnoj Gori u skladu sa odredbama Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju i taj predmet je predat Komisiji za povraćaj i obeštećenje u Baru.

Poslije burne rasprave, Skupština opštine Budva je 15. decembra prošle godine donijela odluku kojom je utvrđen javni interes za eksproprijaciju dijela katastarske parcele 986 KO Sveti Stefan, uz nalog predsjedniku Opštine i ostalim organima lokalne samouprave da preduzmu potrebne radnje radi realizacije te odluke.

Carević u klin, Radović u ploču, a iz „istog“ tabora

Pola godine kasnije, umjesto da realizuje odluku, predsjednik Opštine Budva, Marko Carević, međutim, smatra da Crna Gora mora da vrati imovinu koju je bespravno oduzela porodici Karađorđević.

„U svakoj ozbiljnoj državi koja kuca na vrata EU, u predpristupnim pregovorima se kaže da je vladavina prava zagarantovana, pa zato treba biti pravedan… Država mora da vrati ovu imovinu i to je sve zakonski čisto i jasno“, rekao je Carević.

Za razliku od tog funkcionera Demokratskog fronta, onaj iz redova Demokratske Crne Gore, koja je i predložila eksproprijaciju zemljišta, Krsto Radović, kaže da mu ne pada na pamet da povlači odluku.

Dokle će trajati posledice bezvlašća

Član Krunskog veća kraljevske porodice Karađorđević, Dragomir Acović kaže za Sputnjik da nije Crna Gora jedina u kojoj je politika prethodnica onom što je ishod pravosuđa.

„Ono što je u cijeloj stvari fantastično i što obara čitavu koncepciju i ideju međunarodnog priznatog pravnog poretka je kada se takve stvari dešavaju u takvim zemljama kada se od strane moćnih diktira šta je to pravda, a šta nije pravda. Oni rješavaju svoje interese i u principu pitanje prava, pravde njih ne interesuje , već samo da stvari idu u pravcu koji njima odgovara“, ističe Acović.

On podsjeća da je odlukom Skupštine Srbije pre 20 godina postao nevažeći ukaz kojim je konfiskovana imovina porodice Karađorđević. S druge strane, imate sada to da su posle pet i više decenija raznih zloupotreba odluke partijskih foruma i raznih moćnika poslužile da se konstituišu neki novi principi.

Ključno pitanje je, kako kaže, dokle će trajati posledice jednog vremena bezvlašća i tiranije i kako to da je nasleđe tog vremena postalo univerzalna vrijednost.

Svima vratiti oduzeto

„I sve reakcije se svode na to, a što da se vrati njima. Što da se ne vrati nekom drugom. Ja sam za to da se vrati svima kojima je imovina nepravedno oduzeta. To što je rečeno ovo može da se vrati, a ovo ne može, mi to imamo na svakom koraku, ne samo u Crnoj Gori. To postoji i u Sloveniji gdje je čak ustavom zabranjeno da se porodici Karađorđević išta vrati. Samo Karađorđevićima“, ističe Acović.

Na pitanje kako su rješavane u svetu situacije slične ovoj, on kaže da je taj problem bio prisutan svuda gdje je revolucija proglašena za jednokratni zakon.

„Ali, stvari su negdje urađene tako da je bar dio toga ispravljen. U Rumuniji, na primjer, nije vraćena kraljevska palata u Bukureštu, ali je vraćen dvorac u okolini Bukurešta, kao i dva dvorca sa kompletnom imovinom u unutrašnjosti zemlje. U Bugarskoj je urađeno vrlo slično. U Austriji nije urađeno ništa tako, tamo je čak postojao i zakon do prije više od deset godina koji je zabranjivao članovima porodice Habsburga da žive u Austriji“, navodi on.

Grčka dinastija po pravdu išla u Strazbur

On napominje da je predmet koji su pokrenuli naslednici grčke kraljevske porodice došao do Međunarodnog suda pravde u Strazburu, koji je presudio da grčka država mora da isplati obeštećenje kraljevskoj porodici. Na pitanje da li razmišljanja porodice Karađorđević idu i u tom pravcu, on podsjeća na proceduru.

„Da biste mogli da tražite pravdu na Međunarodnom sudu pravde morate da prođete sve instance nacionalnog pravosuđa. Ukoliko država to ne želi ona može na bilo kom nivou da stvar zaustavi i da je drži blokiranu dokle god hoće. Dok niste prošli i poslednju instancu vi ne možete formalno da se pojavite pred sudom u Strazburu“, jasan je Acović, ističući da se predmet u Crnoj Gori vuče više od 15 godina, jer ne može da izađe iz začaranog kruga lokalno nadležnih sudija.

S obzirom na krizu koja drma vladajuću koaliciju u Crnoj Gori, koju je najbolje oslikao slučaj odluke o eksproprijaciji imovine Karađorđevića za račun parkinga u Pržnom, iako je ona u postupku restitucije, konačnom rješenju po njihovom zahtjevu podnijetom 2005. se ne mogu nadati.

Suprotstavljene izjave Carevića i Radovića su to nedvosmisleno potvrdile.

(Sputnjik)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije