Povežite se sa nama

Društvo

OŠTETILA BUDŽET?: Direktorica ASK saslušana zbog utaje poreza

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Direktorica ASK-a, Jelena Perović saslušana je protekle sedmice u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu zbog sumnje da je utajila porez na kapitalnu dobit od oko 40 hiljada eura i tako oštetila budžet Crne Gore, potvrđeno je Televiziji Nikšić u Tužilaštvu

Perović je 11. januara 2018. godine potpisala ugovor sa Osnovnim sudom na Cetinju gdje pod povoljnim uslovima stan od 86 kvadrata i ostavu od 8 kvadrata kupila za 21.960 eura. Ona je taj stan samo godinu dana kasnije prodala za 73.100 eura.

U krivičnoj prijavi protiv Perovićeve navodi se da je direktorica Agencije za sprečavanje korupcije 2019. godine, na osnovu Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica iz člana 37a ostvarila kapitalnu dobit od 41.100 eura, te da nije platila porez od 9%, a koji se državi plaća podnošenjem poreske prijave. Time je, po krivičnoj prijavi i počinila krivično djelo utaja poreza i doprinosa iz člana 264 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, gdje je zaprijećena zatvorska kazna do 3 godine. RTVNK nema podatke ko je podnosilac krivične prijave.

Da Jelena Perović nije platila porez na kapitalnu dobit potvrdio je i nalaz Uprave Prihoda i carina koji je dostavljen tužilaštvu. U njemu se navodi da ugovori o kupoprodaji nijesu prošli kroz cetinjsku Ekspozituru Uprave Prihoda i carina, već su urađeni kao dio Anexa I ugovora o prodaji nepokretnosti pod povoljnim uslovima koji je sklopljen 21.07.2018. godine između Jelene Radonjić kao kupca i Osnovnog suda na Cetinju kao prodavca. U pomenutom Anexu nalazi se ugovor za isti stan između Osnovnog suda na Cetinju i direktorice ASK-a na iznos od 31,960.

Dio Anexa je i Ugovor kojim Jelena Perović ustupa stan Jeleni Radonjić za 73.100 eura.

Direktorica ASK-a nije odgovarala na pozive Radio Televizije Nikšić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije