Connect with us

Društvo

Oštre reakcije na ukidanje obezbjeđenja FCJK: Spajić da revidira odluku

Published

on

Fakultet za crnogorski jezik i književnost dobio je u petak dopis od Uprave za katastar i državnu imovinu u kome ih obavještavaju da od ponedjeljka (8.11.2021.) zgrada bivšega Austrijskog poslanstva koju koristi FCJK neće imati zaštitarsku službi, kazao je dekan tog fakulteta Adnan Čirgić u pismu koje je uputio ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću, u kojem između ostalog traži da se preispita odluka.

Čirgić je naveo da će čekati još nedjelju dana kako bi se revidirala odluka, te da će u suprotnom, iskoristiri svoje demokratsko i građansko pravo na protest i štrajk.

-Zgrada u kojoj se FCJK nalazi spomenik je kulture, izgrađen prije više od 120 godina, a projektovao ga je čuveni arhitekt Josip Slade, inače i projektant više kulturnih spomenika i građevina u Crnoj Gori. Sama ta činjenica bila bi dovoljna da obaveže odgovornu vlast da obezbijedi službu zaštite objekta. Osim toga, bogata biblioteka kojom raspolaže FCJK, osobito legati čuvenih montenegrista, te ostala imovina neophodna za održavanje nastave i funkcionisanje institucije dodatni je razlog za angažovanje službe obezbjeđenja- navodi Čirgić u pismu Spajiću.

On je kazao da je namjera ukidanja zaštitarske službe, da se FCJK kazni zbog prepoznatljive društvene kritike pojedinih profesora te ustanove.

-Činjenica da je bivše Rusko poslanstvo zadržalo zaštitarsku službu, uprkos tome što godinama zjapi prazno, dovoljno govori o namjerama donosioca sporne odluke- smatra Čirgić.

On je pozvao Spajića da lične stavove podredi profesionalnoj obavezi koju mu nalaže ministarska pozicija koju obavlja.

-Povucite odluku koju je donijela Uprava za katastar i državnu imovinu. Nečuveno je u civilizovanom društvu da profesori jedne visokoškolske ustanove moraju obavljati i poslove stražara, koja nam je nametnuta skandaloznom odlukom iz Vašega resora- napisao je Čirgić, uz napomenu da će iskoristiti pravo na protest i štrajk ukoliko Spajić ne postupi kako od njega zahtjevaju.

Đurašković: Novi udar na FCJK nećemo dozvoliti

Ukidanje zaštitarske službe Fakultetu za crnogorski jezik i književnost novi je udar marionetske Vlade na ovu reprezentativnu obrazovnu ustanovu, ocijenio je potpredsjednik SDP-a Nikola Đurašković.

Kako je kazao, nakon velikosrpske ministarke Bratić sada ministar finansija, jedan od brojnih kadrova Crkve Srbije, vrši opstrukciju rada FCJK sa konačnim ciljem ukidanja ove institucije.

-Da je ukidanje zaštitarske službe motivisano potrebom potiranja slobodne, kritičke misli, a ne administrativnim razlozima potvrdjuje i činjenica da ministra ne zanima to što je zgrada u kojoj se FCJK nalazi spomenik kulture, izgrađen prije više od 120 godina, a projektovao ga je čuveni arhitekt Josip Slade, inače i projektant više kulturnih spomenika i građevina u Crnoj Gori. Samo ova činjenica kao i bogata biblioteka FCJK bile bi dovoljne da zaštita objekta bude na najvišem nivou- ističe Đurašković.

Dodaje i da je jasno da je riječ o novom udaru na ovu crnogorsku obrazovnu ustanovu, njene sjajne profesore i saradnike, “istinske patriote koji snažno prkose kvislinškoj politici marionetske Vlade.”

-Pozivamo ministra Spajića da prije nego mu vrijeme ministrovanja istekne a brzo će, promijeni odluku i dozove se pameti, jer nove pokušaje ponižavanja nećemo dozvoliti- zaključio je.

SD Cetinje: Spajić da vrati obezbjeđenje FCJK, Vladi smeta sve crnogorsko

Iz Opštinskog Odbora Socijaldemokrata Cetinje pozvali su Spajića, da što hitnije vrati obezbjeđenje zgradi bivšeg austrijskog poslanstva u kojoj se nalazi Fakultet za crnogorski jezik i književnost, rekavši da je očigledno da se ne radi ni o čemu drugom do političkoj igri i činjenici da vam Vladi smeta sve što ima predznak “crnogorski”.

-Sasvim je jasno da ono što je započela ministarka Bratić, sada pokušavate dovršiti Vi. Ne radite to, ministre. Ne uništavajte jednu obrazovnu instituciju samo zbog toga što u sebi nosi predznak “crnogorski” i što se u njoj nalaze brojni kritičari Vlade u kojoj sjedite. U jedno budite uvjereni – dok je Cetinjana i Cetinja, biće i Fakulteta za crnogorski jezik i kniževnost u našem gradu- poručuju iz SD Prijestonice.

Kako su kazali, ako treba, oni će ga obezbjeđivati, bez ikakve naknade.

-I kad god pomislite da će vam poći za rukom da naudite ovoj instituciji, sjetite se riječi vladike Rada: “Tvrd je orah, voćka čudnovata, ne slomi ga, al’ zube polomi”, zaključili su.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije