Connect with us

Društvo

PAM: Jednokratna novčana pomoć muzičarima

Published

on

PAM CG je kako bi doprinio lakšem pravazilaženju trenutnih okolnosti izazvanih epidemijom Kovid 19, po treći put od pojave virusa u Crnoj Gori osnovao Fond solidarnosti u iznosu od 10.000 eura, iz kojeg će biti isplaćena jednokratna bespovratna pomoć autorima muzike.

Kako navode u saopštenju, zahtjev mogu podnijeti članovi PAM CG koji nemaju redovna mjesečna primanja (ili su zbog trenutne situacije ostali bez njih). Maksimalni iznos pomoći je 300 eura po zahtjevu. Kriterijumi koji će se uzimati u obzir prilikom odlučivanja o visini pomoći koja će biti dodijeljena su: intezitet ugroženosti i dosadašnja aktivnost autora. Zahtjevi sa obrazloženjem potrebe za finansijsku podršku se šalju isključivo elektronskim putem do 2. aprila na e-mail: [email protected], a po zahtjevima će se odlučiti najkasnije do 7. aprila”, naglašavaju u ovoj esnafskoj oragnizaciji.

Zahtjevi će, kako dodaju, biti tretirani kao poslovna tajna.

Ističu, da trenutna epidemiološka situacija ostavlja negativne posljedice na status muzičkih autora kojima su zbog prestanka rada ugostiteljskih objekata, otkazivanja koncerata, muzičkih festivala i drugih manifesticija na kojima se koristi muzika značajno smanjeni prihodi.

PAM CG će u narednim mjesecima, ukoliko se stanje ne poboljša, preduzeti iste ili slične aktivnosti kako bi kao društveno odgovorna organizacija pomogao muzičkim autorima da ostanu kreativni i u ovim vanrednim okolnostima.

“Stručna služba PAM CG preduzela je određene aktivnosti na poslovima obrade podataka za raspodjelu autorskih honorara, kako bi ove godine bili isplaćeni ranije. Stoga će se isplata tantijema za 2020. godinu, realizovati u maju, što će svakako uticati na ublažavanje posljedica trenutne krize, ističe se u saopštenju koje je potpisao izvršni direktor Vasilije Raičević.

Kako dodaje, po ugledu na sva autorska društva iz regiona i šire i PAM poziva RTV emitere u Crnoj Gori, da u svojim programskim šemama imaju veću zastupljenost domaćih autora muzike, kako bi crnogorskim autorima bili isplaćeni veći autorski honorari.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije