Connect with us

Društvo

PEROVIĆ: Crnogorski nacionalizam ne postoji

Published

on

nacionalizam ne postoji, nikad ga nije bilo. Činjenica je da su tokom istorije svi nešto htjeli i hoće i danas od Crne Gore, i Hrvati i Albanci, a posebno Srbi, kazao je publicista Dragan B. Perović na tribini Matice crnogorske “Śednik četvrtkom”.
Uticaj SPC je, prema ocjeni Perovića, očigledan kroz istoriju, i čini se da će učiniti sve “na posrbljavanju svega i svačega”.

Ističe da nije samo SPC kriva za takav odnos i status u Crnoj Gori, već da je kriva više država i njeni kadrovi, odnosno institucije koji nijesu bile dovoljni stručne ili zainteresovane da se ovim pitanjem bave na pravi način.

– Crkvena imovina nikada nije pripadala crkvi, već državi i ono što je traženo prethodnim zakonom o vjeroispovijesti nije bilo sporno – smatra Perović.

Perović je i istraživač crnogorskog kulturno-istorijskog nasljeđa, autor velikog broja stručnih radova, knjiga i televizijskih serijala “Istjerivač mitova” i “Crnogorci sentom po svijetu”. Dobitnik je i Trinaestojulske nagrade, nagrade “Gramota” bugarskog Ministarstva kulture i drugih.

– Na tribini je razgovarano i o značaju kulture, institucijama i njihovoj ulozi u definisanju nacionalnog identiteta. Poznat kao intelektualac koji istražuje crnogorsku prošlost i raskriva istorijske falsifikate, Dragan B. Perović je ocijenio školske programe i angažman crnogorske istoriografije na tom polju. Govoreno je i o jugoslovenskoj ideji i što je ona donijela Crnoj Gori i nedostajućoj kulturi sjećanja – navodi se u saopštenju Matice.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije