Connect with us

Društvo

PEROVIĆ: Uzrok ovog stanja je dugogodišnja simbioza prethodne vlasti i SPC

Published

on

Perović (FOTO: gradkulture.me)

Novinar i publicista Dragan Perović kazao je u intervjuu za Radio Crne Gore da je crnogorsko društvo dugo bolovalo i da nije bilo dobro što je DPS toliko dugo bio na vlasti. Međutim, pravac kojim ide Crna Gora nakon formiranja nove vlasti Perović vidi kao bespuće.

Za njega je katrastofalno to što u Crnoj Gori nije bilo prave opozicije.

„Mi sada imamo retrogradno vraćanje vijekove unazad. Ta bolest je dugo trajala i sada je metastazirala,  pojavio se sve ono što je gmizalo u tami. To je ono pritajeno zlo, koje je čekalo priliku da  preko Crne Gore liječi svoje istorijske komplekse“, naglašava Perović.

Uzrok ovog stanja je prije svega dugogodišnja simbioza prethodne vlasti i Srpske pravoslavne crkve, odnosno kako ističe Perović, isturenim odjeljenjem  strane crkve u Crnoj Gori.  Bivša vlast je toj crkvi pomagala u svim graditeljskim odnosno devastatorskim poduhvatima, dodaje Perović.

„Greška je  možda prva i osnovna bila bila što već  2006. godine, kada je prošao referendum, nije  čitava Crna Gora dobila ‘otkaz’ i onda se polagano krenulo u gradnju i institucija i pravih sistema ulažući, prije svega, u obrazovanje i infrastrukturu“, navodi Perović.

U Crnoj Gori se danas nasrće na sve temeljene identitetske vrijednosti i nastoji se poremetiti međunacionalni i međuvjerski sklad , koji je izdržao probu vremena i opstao u mnogo težim okolnostima.

Crna Gora  mora  uhvatiti korak sa razvijenim civilizovanim društvima, i ne treba se vraćati nekim retrogradnim proživjelim ideologijama, koje su donijela samo zlo. Ključno za postizanje tog cilja, smatra Perović, je reforma obrazovanja.

„Obrazovanjem bi trebalo da dobijemo mlade koji razmišljaju kritički, a ne kritizerski. One koji su posvećeni napretku svoje zemlje i koji gaje ljubav prema rodnoj grudi, a ne da ih uče na tuđim mitovima i da ne vole svoju zemlju odnosno da ističu ljubav prema drugoj zemlji. Bolje rečeno da ljubav prema drugoj zemlji iskazuju mržnjom prema svojoj zemlji“, naglašava Perović.

Osim obrazovanja od izuzetne je važnosti reforma pravosuđa.

„Mora se poraditi na nezavisnom, a ne neznavenom i rigidnom sudstvu, na kojem počivaju svi temelji. Vidite, svjedoci smo da su neki mogli da rade što god hoće. Da upisuju sakralno i kulturno blago Crne Gore na tuđu crkvu i to sve uz pomoć domaćih izvođača radova, koje još niko nije procesuirao. Ako pokušate neko svoje pravo da ostvarite , onda ti sudovi sve to redovno vraćaju ili šalju na jedan viši sud, koji uvijek presuđuje onako  kako mu neki ‘stručnjaci’ iz crkve kažu“, navodi Perović.

Bez zaštite kulture i kulturne baštine ne može opstati ni Crna Gora, smatra Perović i zaključuje da naša država ima kapaciteta da se odupre svim nasrtajima.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije