Connect with us

Društvo

PETICIJA: Prihvatite donaciju Statisa, želimo vakcine odmah

Published

on

Na sajtu peticije.online pokrenuta je peticija “Vakcine odmah” kojom se zahtijeva od Vlade i Ministarstva zdravlja da pokušaju da spase građane i prihvate donaciju vakcina protiv koronavirusa koju je ponudio grčki biznismen Petros Statis.

Autor peticije je nevladina organizacije (NVO) Futura i ističu da je “jednog čovjeka spasiti herojstvo, a jednu smrt ne spriječiti zločin”.

“Crne hronike naših medijskih stranica se pune svakog dana. Juče je šest porodica ostalo bez najbližeg člana. Dan ranije smo imali sedam smrtnih slučajeva. U posljednjih mjesec dana – 125! I to samo od koronavirusa. Uzlazni trendovi obolijevanja ne slute na dobro. Samo od dana kada je jedan veliki čovjek i jedan veliki humanista – Petros Statis, ponudio našoj državi pomoć, u prosjeku je potvrđivano 30 odsto novih slučajeva u odnosu na broj testiranih”, navodi se u obrazloženju inicijative.

Podsjetili su da je samo za šest dana umrlo 25 ljudi

“Ima li nas toliko u Crnoj Gori da možemo još da ćutimo? Umiru naši sugrađani, umiru naši prijatelji, umiru naši najbliži. Stavimo se u poziciju makar jednog od članova njihovih porodica. Mi koji smo nekog izgubili bismo sve dali da smo ga pokušali spasiti. Da smo bar pokušali sa vakcinom. A mogli smo ovih dana spasiti i njih 5.000. Možemo narednih dana i do 25.000 naših prijatelja i poznanika spasiti. Samo da kažemo DA! Želimo vakcinu odmah! Želimo vakcinu koja nam je pred vratima! Uputimo jasan apel Ministarstvu zdravlja i Vladi Crne Gore da nas pokušaju spasiti. Da ne sjedimo i čekamo kad ćemo čuti tužne vijesti”, piše u obrazloženju.

NVO Futura je pozvala nma ujedinjenje.

“Pokušajmo bar mi spasiti nekog. Potpišite peticiju da spasimo makar jednog čovjeka. Potpišite peticiju da u našu državu stigne vakcina koja je već u upotrebi i kod naših komšija i u bogatim državama koje su mogle obezbijediti i mnoge druge vakcine. Struka, istraživanja i dosadašnja upotreba potvrđuju njenu efikasnost”, apelovali su autori inicijative.

Oni su upitali i zašto država odbija milionsku donaciju vakcina: “Prema informacijama koje mediji objavljuju dupla doza ove vakcine košta oko 144 dolara. Sa druge strane, prema podacima The Associated Press-a dupla doza ruske vakcine košta oko 20 dolara. Zašto onda odbijamo donaciju od oko 7,2 miliona dolara koja može spasiti oko 25.000 ljudi? Pa da će i jedan život, vrijedno je. Apelujemo da se prihvati donacija vakcina Petrosa Stathisa. Tražimo iste procedure i dostavljanje iste dokumentacije koju će za uvoz ostalih vakcina za naše tržište tražiti relevantne institucije. Tražimo vakcinu odmah.”

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije