Connect with us

Društvo

PIPEROVIĆ ZATRAŽIO NOVO VJEŠTAČENJE: Stanović je zdrava i normalna osoba, nikako emocionalno nestabilna ličnost

Published

on

Advokat Zoran Piperović juče je u sudnici podgoričkog Višeg suda istakao da je Arsenije Stanović, koji je optužen za ubistvo Anastasije Lašmanove zdrava i normalna osoba, a nikako emocionalno nestabilna ličnost sa poteškoćama samokontrole kako su ustvrdili vještaci psihijatrijske struke.

On je ocijenio da su osnovni nalaz psihijatrijske struke i njegove dopune koje je predstavio psihijatar Željko Golubović kontradiktorni i sa određenim propustima zbog čega je neophodno da sud naloži novo vještačenje.

Stanović, optužen za ubistvo na svirep način Ukrajinke u Kotoru maja 2018, u vrijeme izvršenja djela za koje se tereti bio je u stanju afekta razdražljivosti jakog intenziteta, stoji u nalazu komisije vještaka na čelu sa psihijatrom Golubovićem, psihološkinjom Brankom Stepanović-Ilić i psihijatrom Aleksandrom Ražnatović.

“Tvrdim da se radi o zdravom mladiću. Vještaci u nalazu ocjenjuju da je Stanović osoba koja je oprezna, pažljiva i pazi da ne zapadne u poteškoće koje ne može da savlada. Onda u narednom pasusu navode da je optuženi emocionalno nestabilna ličnost sa tendecijom impulsivnih reakcija uz poteškoće samokontrole i tedencijom hirovitog ponašanja Ovo se ne slaže, isključuje jedno drugo i zato je neophodno novo vještačenje”, kazao je advokat Piperović.

On je ukazao da su vještaci procjenu ponašanja Stanovića izvršili na osnovu dokaza o deliktnom događaju kao i testova i pregleda koji su odrađeni u zatvoru.

Golubović je pojasnio da je tim vještaka na osnovu podataka iz spisa predmeta, testova i pregleda cjenio stanje Stanovića u preddeliktnom, deliktnom i postdeliktnom periodu.

Piperović je u nekoliko navrata tražio od tima psihijatara da mu odgovore da li je optuženi Stanović mazohista i osoba koja ljutnju prebacuje na druge i kako to može da bude ako se u nalazu navodi da je oprezan i pažljiv.

Golubović je naveo da se u konkretnom slučaju radi o zdravoj osobi.

“Nijesmo našli postojanje duševnih bolesti. Sud i vještaci moraju da cijene da je okrivljeni mlada osoba i da je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio u periodu kasne adolescencije, koji odlikuje biološko, psihološko i sociološko sazrijevanje. Nigdje vještaci nijesu rekli da je okrivljeni sklon devijantnom, asocijalnom i amoralnom ili bilo kojem ponašanju koje implicira agresiju”, naveo je vještak Golubović.

U optužnici Višeg državnog tužilaštva navodi se da je Stanović 11. maja 2018. u jutarnjim satima, u naselju Dobrota, sa umišljajem i na svirep način ubio Lašmanovu u njenom iznajmljenom stanu. Prema navodima iz akta tužilaštva, Stanović je žrtvi zadao 26 udaraca, 16 je nanio “oštricom i šiljkom jako zamahnutog mehaničkog oruđa”, a deset u predjelu tijela i glave. Lašmanova je pronađena mrtva u stanu.

Sljedeće suđenje je zakazano za 24. maj.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije