Connect with us

Društvo

PISMO JEDNOG CETINJANINA: “Diviziju” će čuvati dobrovoljci

Published

on

Zgrada o kojoj je pišem reprezetntativni je spomenik kulture Crne Gore i može se viđeti na slici kako izgleda. A može se i obići ako posjetite prijestono Cetinje. Sjajna arhitektura. Nalazi se na vrhu Bajove ulice (ako gledate sa juga), preko puta EPCG. Zgradu je projektovao Josip Slade. Hrvat. Umro je u Trogiru prije više od 100 godina. Projektovao je i mnoge saobraćajnice po Crnoj Gori, mnogo zgrada kao npr. Zetski dom.

Projektovao je zgradu Kraljevskog pozorišta na Cetinju. To je ono zdanje tik uz Banovinu. Banovina, to je ona „kamena zgrada u kojoj je smještena Skupština Prijestonice. Slade je projektovao i Dvorac knjazakralja Nikole u Nikšiću, zgradu Lazaretu Herceg Novom, Pristan u Baru, Carev most u Nikšiću i td. Dakle, Josip Slade čovjek koji je ostavio „pečat“ u Crnoj Gori. Velikan, a ja bih rekao i umjetnik. Pošta Crne Gore je izdala markicu sa njegovim likom. Zadužio nas je toliko!

Nakon ovog opisnog uvoda obraćam se ministru Spajiću (@Mickeyu) povodom odluke da se uskrati fizičko obezbjeđenje za kulturno-istorijski spomenik Austro-Ugarske ambasade na Cetinju. Kratko ću i nadam se da ćete me razumjeti.

Cetinjani taj dio grada nazivaju „Divizija“, zgradu i prelijepi park sa dvorištem. Za nas je to kultno mjesto iz više razloga. Divizija je dio naših života, druženja, odrastanja, prvih ljubavi, zabave, sporta… Mogu da vas razumijem da ne volite Fakultet za crnogorski jezik i da imate nešto protiv njih, da ne volite ljude koji tamo rade ali to je vaš problem i u to neću da ulazim.

Ako je ukidanje tog radnog mjesta dio „Maršalovog lana“ ili projekta „Evropa sad“ onda je to, u najmanju ruku, nevjerovatno obeshrabrujuća poruka građanima Crne Gore a svakako i loša poruka Evropskoj Uniji.

Mislim da ste u obavezi da štitite imovinu države Crne Gore a ovo monumentalno zdanje o kojem pričam(o)jeste imovina naše države. Nadam se da vam u tim „planovima“ ne pada na pamet da ga nekim ugovorom poklonite nekoj drugoj državi, u ovom slučaju Austriji ili Mađarskoj.

Dužni ste da me kao građanina i običnog čovjeka obavijestite o daljnim postupcima, jer ukoliko budete istrajni u odluci o ukidanju obezbjeđenja Austro-Ugarske ambasade mi ćemo morati da se organizujemo i da je kao civili čuvamo na smjene. Ja ću biti prvi dobrovoljac da provedem noćnu smjenu u cilju obezbjeđivanja „Divizije“. Vjerujem da ćemo imati dovoljno savjesnih građana kad se i ako se budemo morali organizovati u cilju zaštite imovine naše države.

Pozivam sve punoljetne i svjesne građane Crne Gore da se jave na mail [email protected] kako bi sačinili spisak „zaštitara“ ovog kulturnog dobra i poslali ga ministru Spajiću.

Bajko Stanojević, Cetinje

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije