Connect with us

Društvo

PKS: Umro posljednji zelenaš NOVICA VUJIČIĆ

Published

on

Patriotsko komitski savez (PKS ) je, sa žaljenjem, primio vijest da je posljednji zelenaš, saborac Krsta Zrnova Popovića-Novica Vujičić, jutros preminuo.

Otišla je jedna posebna ličnost, koja nas je sjećala na dane stradanja Crne Gore ali i žilavosti i otpora naroda, koji je tada prošao stradanje i golgotu. Novica je bio dio tog i takvog naroda…, navodi se u objavi.

U nedavnom intervjuu je kazao da bi opet išao sa Krstom, kad bi mogao, jer se radilo o čovjeku-junaku, koji je imao svoju viziju Crne Gore, o čovjeku koji je živio i poginuo za svoje ideale:

“Nije Krsto zec iz gore, nego junak Crne Gore”, pričao je Vujičić. “Naš je bio Lovćenski bataljon sa Krstom. Mi smo često išli u patrolu. Ali nikada nijesam čuo da Krsto kaže da treba ubiti i špijati partizana, nikad. Bio je ugledan u Katunjskoj nahiji, duša ljudska, vitez i delija. Nije bio krvnik partizanima. A kako, dva sina su mu tamo. Ali volio je Crnu Goru i pola je spasio od gladi”, prisjetio se tih dana Vujičić.

Rođen u Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca, ratovao i mučio se, služio….a 1942. godine prelazi u vojsku Krsta Popovića iz partizanskih jedinica.

“Krsto je bio željan za Crnom Gorom. Tada je ušao u kafanu i pita me – jesi li došao momče. Poljubi me i skinu mi kapu jugoslovnesku i dade mi crnogorsku”, pričao je Vujičić.

“Bio sam, kaže, i čuveni pjevač, pjevao o borbi i zelenašima. Dobro sam pjevao, to su voljeli”, pričao je.

Dočekao je i 2006. godinu i obnovu crnogorske države:

“O kako sam bio srećan! Ali danas me strah…Nijesu Crnogorci složni. Ne može niko biti gospodar u moju kuću no ja. Mala zemlja, umjesto da živimo kao jedna porodica. Nije mi prijatno”, rekao je tada Vujičić.

 

Neka mirno počiva u ovoj napaćenoj, crnogorskoj zemlji, koju je toliko volio. Slava mu i hvala za sve!, navodi se u objavi PKS-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije