Connect with us

Društvo

PO ODOBRENJU MINISTRA POLICIJE: Predstavnica HRA pisustvovaće intervjuima sa kandidatima za direktora UP

Published

on

Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica HRA

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je danas odobrio molbu NVO Akcija za ljudska prava da njena predstavnica prisustvuje intervjuima koje bude vodio sa tri kandidata u užem izboru za direktora Uprave policije.

“Transparentnost može da doprinese većem povjerenju javnosti u novog šefa policije i postupak njegovog izbora. Ističemo da Venecijanska komisija smatra da je „vrlo važno da u demokratskom društvu policija uživa povjerenje u društvu i da se doživljava kao politički neutralna u svojoj službi državi i profesionalnoj, nepristrasnoj primjeni zakona i zaštiti građana”, navode iz HRA.

Ministar Sekulović nije imao zakonsku obavezu da donese ovu odluku. Prethodno je Uprava za kadrove, koja je danas sprovela intervjue sa devet kandidata za direktora policije, odbila takav zahtjev HRA jer „propisi ne dozvoljavaju prisustvo trećih lica odnosno publike u postupcima selekcije kadrova”.

“Tačno je da propisi izričito ne predviđaju prisustvo javnosti, ali ga i ne zabranjuju, pa je iskorak ministra u tom pravcu ohrabrujući. Nadamo se da će ubuduće biti i izričito propisano da su intervjui kandidata za šefa policije javni, kao što je to praksa, na primjer, u Sjedinjenim Američkim Državama”, saopštava HRA.

HRA već godinama prisustvuje intervjuima Sudskog savjeta i Tužilačkog savjeta sa kandidatima za sudije i tužioce, jer je propisano da je rad tih tijela javan.

“Sudski savjet i Tužilački savjet su bespogovornim otvaranjem intervjua za javnost uspostavili primjer dobre prakse. Zadovoljni smo što takvu praksu u pogledu izbora direktora Uprave policije sada nastavlja i ministar unutrašnjih poslova” zaključuju iz HRA.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije