Connect with us

Društvo

POBJEDA: ANB krila Izvještaj i imena bezbjednosno interesantnih lica od Brđanina i Sekulovića

Published

on

Saznanja Pobjede govore da Izvještaj nije na vrijeme predat Brđaninu i Sekuloviću kao i da policija nije raspolagala konkretnim imenima bezbjednosno interesantnih osoba koje su boravile na Cetinju i u Cetinjskom manastiru

Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić, uoči turbulentnih dešavanja na Cetinju, nije dostavio Izvještaj ANB-a direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu i ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću, već je dokument koji ima oznaku tajnosti poslat isključivo premijeru Zdravku Krivokapiću, saznaje Pobjeda.

Izvor Pobjede iz vrha Vlade saopštio je da su u Izvještaju, koji je ANB uradila a koji nije dostavljen na vrijeme Brđaninu i Sekuloviću, navedena i imena bezbjednosno interesantnih osobe koje su 4. i 5. septembra boravile na Cetinju.

BEZBJEDNOSNO INTERESANTNE OSOBE

Saznanja Pobjede govore da Izvještaj prepoznaje više bezbjednosno interesantnih osoba koje su bile za ustoličenje od onih koje su bile protiv, o čemu je Pobjeda već izvještavala.

Da je ANB sakrila dvije ključne informacije od MUP-a, otkrio je Raško Konjević nakon sjednice Odbora održane 1. novembra, ali nije naveo konkretno o kojim informacijama se radi.

Saznanja Pobjede govore da Izvještaj nije na vrijeme predat Brđaninu i Sekuloviću kao i da policija nije raspolagala sa konkretnim imenima bezbjednosno interesantnih osoba koje su boravile na Cetinju kao i u Cetinjskom manastiru.

O očiglednom sukobu i potpunoj disharmoniji u bezbjednosnom sektoru bilo je riječi i na posljednjoj sjednici Odbora za bezbjednost.

– Potvrđeno je da je premijer tražio ostavke Brđanina i Sekulovića. Jednako tako nam je potvrđeno, što ja mislim da je vrlo loše, da dvije ključne informacije, koje se odnose na događaje sa Cetinja, koje je ANB uradila 18. avgusta, odnosno 3. septembra, direktor ANB-a Dejan Vukšić nije službenim putem dostavio ni direktoru Uprave policije, ni ministru unutrašnjih poslova – rekao je Konjević novinarima nakon sjednice Odbora navodeći da nije jasno kako komuniciraju premijer, direktor Uprave policije i ministar unutrašnjih poslova.

Izvještaj ANB-a je, prema saznanjima Pobjede, koncizan i precizan i pohvaljen je i od strane opozicionih poslanika.

– ANB nije u realnom vremenu dostavljao podatke MUP-u. Ministar unutrašnjih poslova je tvrdio da je uputstvo koje mu je dostavljala generalna sekretarka Vlade nezakonito i da niko nije znao gdje je to uputstvo. Ta Uprava policije i ministar unutrašnjih poslova dva puta su demantovali premijera. Postavlja se pitanje kako se ponašao premijer – naglasio je tada Konjević.

NOVI KRAK SUKOBA

U pitanju nije, međutim, jedan krak sukoba u bezbjednosnom sektoru, već Uprava policije ima problema i u komunikaciji i djelovanju sa resorom Olivere Injac.

Tako je u istraživanju Pobjede objavljeno da je akcijom transporta sveštenika rukovodio pomoćnik direktora Uprave policije Miloš Rakonjac, a da je prvi čovjek Uprave policije Zoran Brđanin bio na izvjestan način – sklonjen u stranu.

Ovaj podatak o izboru Rakonjca za koordinatora akcije i ignorisanje pozicije Brđanina u značajnoj mjeri se poklapa sa verzijom koju je premijer Krivokapić iznio 6. septembra, dan nakon turbulentnih dešavanja na Cetinju.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor Uprave policije Zoran Brđanin su sa Krivokapićem u lošim odnosima još od 5. septembra, kada je premijer tražio njihovu smjenu. U noći između 4. i 5. septembra Sekulović je odbio obavezujuće uputstvo premijera, nakon čega je Krivokapić zatražio njegovu ostavku, pa i smjenu. Tačku na sukob stavio je Dritan Abazović, koji je rekao da će smjena Sekulovića izazvati pad Vlade, a kasnije je svoj stav zacementirao tvrdnjom da su smjene u bezbjednosnom sektoru crvena linija.

Zahtjev Krivokapića, kako je pisala Pobjeda, podržao je direktor ANB-a Dejan Vukšić i ministri Milojko Spajić i Olivera Injac, ali to je samo četiri od devet, jer sjednici nijesu prisustvovali Dritan Abazović i Đorđe Radulović, dok su Knežević i Sekulović bili protiv.

Po Zakonu o unutrašnjim poslovima, smjenu direktora Uprave policije predlaže ministar unutrašnjih poslova.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije