Connect with us

Društvo

ZA KOGA ZAPRAVO RADI SIMIJANOVIĆ: Dakin podržavalac i crnogorski državljanin od prije deset dana

Published

on

Simjanović (FOTO: Linkedin)

Američki, crnogorski, najvjerovatnije i srpski državljanin Stevan Simijanović, koji je u ponedjeljak uhapšen u Nikšiću jer je uhvaćen sa lažnim diplomatskim pasošem, podržavalac je Narodnog pokreta Miodraga Dake Davidovića, a tokom posljednjih mjeseci pokušao je, predstavljajući se kao američki diplomata, da ostvari intenzivnu saradnju sa ljudima iz bezbjednosnog sektora u Vladi Crne Gore, saznaje Pobjeda iz više nezavisnih izvora.

Iza šture informacije o posjedovanju lažnog dokumenta o statusu u američkoj ambasadi u Beču, pomaljaju se obrisi intrigantne biografije sa vrlo indikativnim angažmanom u promovisanju interesa srpskih političkih organizacija u Crnoj Gori, ali i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i na Kosovu.

Simijanović je uhapšen nakon što je obavio razgovor sa Miodragom Dakom Davidovićem u sjedištu kompanije Neksan u Nikšiću. Tom prilikom je crnogorska policija, koja je očito duže pratila Simijanovića, kod njega našla gomilu isprava, pravih i lažnih.

Prema prvim informacijama kojima Pobjeda raspolaže, Simijanović nije samo gorljivi podržavalac Davidovića, već je imao posredne ili neposredne kontakte sa nekim zvaničnicima Vlade Crne Gore, potpredsjednikom Dritanom Abazovićem, koordinatorom svih službi bezbjednosti, ali i sa pojedincima iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Da li se i prilikom kontakata sa crnogorskim zvaničnicima predstavljao kao američki diplomata – nije poznato. Crnogorski zvaničnici se ovim povodom ne oglašavaju iako je Pobjeda uputila pitanja i potpredsjedniku Vlade i Ministarstvu odbrane.

Jedino je, prema izvorima Pobjede, Ambasada SAD u Podgorici zvanično obavijestila crnogorsku policiju da je riječ o američkom državljaninu, ali su negirali da je Simijanović “američki diplomata koji radi u ambasadi SAD u Beču“.

Da je Stevan Simijanović američki državljanin, može se – i bez potvrde iz ambasade – vidjeti iz njegove vozačke dozvole izdate u SAD.

Na njegovom zvaničnom linkedin profilu piše da je završio bečelor političke studije na Univerzitetu u Oklandu, sa fokusom na “međunarodne odnose i javnu administraciju“.

Za sada nema informacija da je negdje ranije radio u američkoj administraciji. Na Simijanovićevoj vizit karti, koju je policija zaplijenila u Nikšiću, napisano je da radi kao “savjetnik za međunarodnu politiku“ (Foreign Policy Advisor) u Ambasadi SAD, misiji pri OEBS-u, u Austriji. Međutim, na veb stranici SAD misije pri OEBS-u u Beču, Stevana Simijanovića nema u pretrazi.

Osim brojeva telefona i napomene na vizitki da koristi mreže Viber i Signal, upisan je i zvanični mejl Stevana Simijanovića, koji koristi ekstenziju @state.gov, karakterističnu za američku administraciju.

Prema provjeri koju je Pobjeda upotrijebila preko više različitih mehanizama, može se zaključiti da je postojeća mejl adresa najvjerovatnije – validna, što bi podrazumijevalo da je Simijanović zaista imao konekciju sa američkom administracijom.

Do zaključenja Pobjede nije stigao odgovor iz američke ambasade na pitanje o provjeri validnosti pomenutog mejl naloga.

Sudeći prema demantiju Ambasade SAD u Podgorici, Simijanović nije nikakav američki diplomatski povjerenik, odbacuje se bilo kakva, pa i indirektna, povezanost sa američkim državnim poslovima u Crnoj Gori.

Drugim riječima: ako je imao bilo kakve kontakte sa političkim strankama u Crnoj Gori ili pojedincima iz crnogorske vlasti, američki državljanin Simijanović je to radio na svoju ruku i u svoju korist.

Iako su ga pojedini mediji u početku identifikovali kao srpskog državljanina, rođenog u Novom Sadu i vlasnika srpske vozačke dozvole od 2018. godine, Simijanović je – crnogorski državljanin!

Ovom tridesettrogodišnjaku je crnogorska lična karta izdata prije svega desetak dana – 27. januara, važeća je do 2031. godine. Da li je, osim američkog i crnogorskog, Simijanović zadržao i srpsko državljanstvo ili ga se odrekao – nije poznato, taj podatak nije dostupan.

Simijanovićeva aktivnost na društvenim mrežama otkriva njegov politički profil. Prva tviter objava se pojavila samo dan nakon što je dobio ličnu kartu: na tviter nalogu je 28. januara iskazao otvorenu podršku Daki Davidoviću, a i u kasnijim objavama se vrlo pohvalno izrazio o lideru novoosnovanog Davidovićevog Narodnog pokreta.

Da postoji “neka tajna veza“ između Davidovića i Simijanovića, pokazuje podatak da je jedan od pratilaca novopečenog američko-crnogorskog tviteraša – Damjan Abramović, zet Dake Davidovića.

Za razliku od tviter profila koji je “tek počeo sa radom“, pregled instagram objava Stevana Simijanovića otkriva mnogo više. I govori o vezama sa Srpskom pravoslavnom crkvom i podrškom koju je svesrdno davao.

Osim davnašnje slike sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem, na kojoj Simijanović nosi naočare i nešto drugačije izgleda, valjda shodno važnosti objave, ovaj “međunarodni politički savjetnik“ ima još zanimljivih fotografija.

Tako se svojevremeno uslikao, u Peći na Kosovu, kako se rukuje sa komandantom italijanskih specijalaca u okviru snaga UNMIK-a. I riječima ispod slike dočarao značaj događaja: ,,General italijanskih specijalaca Rafaele Lubini, čovjek koji je 2004. godine odbranio Pećku patrijaršiju, Dečane i Gračanicu“, napisao je 19. maja 2019. Simijanović.

Ne zna se kojim je povodom Simijanović pohodio Italijane, ali je izvjesno da običan građanin nije baš u svakodnevnoj prilici da razgovara sa visokopozicioniranim oficirom italijanske vojske o zaštiti srpskog sakralnog nasljeđa na Kosovu.

Ko zna, možda se, zahvaljujući vještinama kojima raspolaže, Simijanović predstavljao kao ,,diplomatski“ predstavnik Srpske pravoslavne crkve.

Iz detalja koje Pobjeda razotkriva, politički aktivizam Stevana Simijanovića u vrijeme priprema za lokalne izbore u Nikšiću je očigledan. Pitanje ostaje: da li se on sam nametnuo Davidoviću ili su njegove usluge bile neophodne za širenje uticaja Narodnog pokreta pred 14. mart, pa ga je Davidović angažovao.

Za sada su neistraženi i Simijanovićevi pokušaji povezivanja sa zvaničnicima Vlade Crne Gore. Da li je ,,diplomatski pasoš“ koristio kao masku da bi novoj vlasti nudio neke usluge, da li je možda pokušao da profitira u ličnom interesu, ili je, koristeći dva ili tri državljanstva, ipak radio za nekog poslodavca iz inostranstva?

Kako sada stvari stoje – motivi njegove akcije ostaće sakriveni. Crnogorske organe gonjenja izgleda sve to mnogo ne interesuje: osnovna tužiteljka u Nikšiću Ana Doderović je čovjeka koji je koristio falsifikovani diplomatski pasoš, iste večeri kada je uhapšen, pustila da se brani sa slobode. Koordinator svih službi bezbjednosti Dritan Abazović oglušio se na upit Pobjede, iako više izvora ukazuje da je imao kontakte sa ,,američkim diplomatom“.

Kao da ANB i Vladu Crne Gore mnogo ne brine što američki državljanin, koji ima i crnogorsku ličnu kartu – krstari Crnom Gorom mašući lažnim diplomatskim ispravama, povezuje političke stranke, agitujući za njih, a istovremeno gradeći i konekcije sa vrhom nove vlasti.

“Koliko se ovakvih ljudi kreće Crnom Gorom? Može se samo pretpostavljati, jer ANB praktično ne radi, niko ništa ne prati, ne povezuje sa aktivnostima stranih službi, sa organizovanim kriminalnim grupama… Današnja Crna Gora je Eldorado za subverzivni rad prema Crnoj Gori. I to unutar Crne Gore”, ocijenio je sagovornik Pobjede, dugogodišnji službenik i analitičar iz bezbjednosnog sektora.

I zaista: iz vrha crnogorske države nije bilo reagovanja ni kada je nedavno nikšićka policija uhvatila srpske državljane u nedozvoljenim aktivnostima u Nikšiću. Nije glasa bilo iz države i kada se pokazalo da su ,,slučajni turisti“ u stvari članovi Glavnog odbora SNS-a, stranke srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. I sada se ćuti, nakon hapšenja Simijanovića.

Državno nesnalaženje ili državno ćutanje kao znak odobravanja?

 

2 Comments

2 Komentara

 1. Limski_galiot

  10.02.2021. at 08:19

  Prsle li države kad za 20 dana dobijes lična dokumena i državljanstvo. Pii
  Jadna li smo banana država.

 2. Katarina

  10.02.2021. at 21:45

  Rođen je valjda u Crnoj Gori, prije mu nije taj papir trebao

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije