Connect with us

Društvo

PODGORICA: Većina mještana Zete neće priključak na gradski vodovod

Published

on

Sušni, odnosno plavni periodi sa kojima se iz godine u godinu susrijeću mještani sela u Donjoj Zeti, očigledno da nijesu dovoljan razlog da se stanovnici ovih naselja odluče da se, u skladu sa onim što im se nudi iz gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacije priključe na gradsku vodovodnu mrežu. Iz Vodovoda ponavljaju da zbog slabog odziva korisnika nijesu bili u mogućnosti da puste protok vode prema ovim selima, dok iz lokalne samouprave nijesu željeli da komentarišu da li je rađena procjena stanja na terenu, kao ni da li su građani imali primjedbe na ponudu ovog gradskog preduzeća.

SLAB ODZIV
Pobjedi je iz Vodovoda potvrđeno da, iako su još 2014. godine izrađeni svi primarni objekti vodosnabdijevanja u gradskoj opštini, od tada se isključivo radi na izgradnji sekundarne mreže i spajanju potrošača na istu, do danas, zbog nedovoljnog broja priključaka, voda još nije puštena u sela Bistrice, Kurilo, Šušunju i Balabane. Za Ponare je, dodaju, krajem prošle godine završena izgradnja vodovoda, pristižu zahtjevi za priključenje i njih je do ovog trenutka, navode, 29.

– Imamo jako slab odziv građana iz pojedinih naselja u Opštini u okviru Glavnog grada Golubovci. Iako je izgrađen glavni cjevovod, zbog nezainteresovanosti i nepoštovanja ugovora og strane mještana, odnosno nedovoljnog broja priključaka, voda još nije puštena u nekoliko naselja. Ipak, nadamo se da će ovaj projekat uspjeti, tj. da će građani shvatiti da se sve ovo radi zbog njih – kazali su iz ovog gradskog preduzeća.

Navodeći da je do sada, sa teritorije Zete registrovano 2.715 potrošača, nadležni podsjećaju da je, u cilju povećanja broja korisnika, u saradnji sa lokalnom upravom Vodovod sprovodio akcije, u okviru kojih su ekipe uporedo obilazile domaćinstva u Bijelom Polju, Bistricama, Kurilu, Berislavcima, Šušunji, Balabanima i Gostilju.

– Zaključno sa januarom tekuće godine imamo po naseljima sljedeći broj izvedenih priključaka: Bijelo Polje, Bistrica, Kurilo (izvedeno 125 priključaka), Goričani (125), Berislavci i Šušunja (50), dok su za Gostilj tek 31. decembra prošle godine predata 24 zahtjeva, što sa četiri zahtjeva iz 2017. godine iznosi 28. Zahtjevi će se obrađivati i priključci izvoditi nakon što se povuče voda (svi šahtovi na cjevovodu, u kojima će se ugrađivati vodomjeri, su puni vode). Balabani – izveden 41 priključak, Mataguži – 166 priključaka – precizirali su iz Vodovoda.

OBAVEZE GRAĐANA
Iz ovog gradskog preduzeća ističu da su dovoljan konzum i protočnost neophodni uslovi sanitarno ispravne vode, te je, kako kažu, iz tih razloga potrebno da na nivou svakog sela bude više od 50 odsto prijavljenih korisnika. – Onaj ko se odluči za priključenje dužan je da dostavi zahtjev sa kopijom lične karte, kao i da potpiše ugovor.

Takođe, obaveza je onoga ko se priključuje da, od šahte do svog vodovodnog priključka u kući, iskopa kanal i položi crijevo od tri četvrtine cola – podsjetili su iz Vodovoda.

Na naša pitanja da li je u minulom periodu analizirana situacija kada govorimo o inicijativi građana za priključenje na gradsku vodovodnu mrežu, odnosno šta govore podaci sa terena, kao i da li je bilo primjedbi građana na ponuđene uslove ili primjedbi druge vrste (koje bi upućivale na zaključak da građani iz određenog razloga odbijaju da se priključe na gradski vodovod), iz lokalne uprave nijesu bili spremni da govore. Iz prethodne uprave ove opštine u sastavu Glavnog grada Pobjedi je rečeno da su ,,projekat inicirali mještani Donje Zete, zbog problema sa kojima se u kontinuitetu susreću kako u zimskom, tako i ljetnjem periodu, kada je vodostaj ili suviše visok ili suviše nizak“.

Dodatno, u okviru akcije koja je sprovođena još 2017. godine, Pobjedi je iz Vodovoda u avgustu te godine rečeno da je ukupno 152 domaćinstva iz Bijelog Polja i Bistrica do tog datuma predalo zahtjev za priključenje na centralnu vodovodnu mrežu u Donjoj Zeti. Kako je tada navedeno, uz očekivani odziv domaćinstava sa teritorije Kurila, ,,to će biti više od minimalno potrebnog da domaćinstva iz tog dijela Zete dobiju vodu sa gradskog vodovoda“.

Kako je tada objašnjeno, dodatni uslov je bio da zainteresovani potrošači od svoje kuće do najbližeg šahta sprovedu crijevo kako bi priključenje bilo sprovedeno do kraja. Dodatno, iz Vodovoda su pojasnili da je akcija koju su sprovodili na lokalnom nivou pokazala da je ogroman broj zainteresovanih, tj. da se ,,gotovo svaka kuća u koju su ušli u toku akcije saglasila da im je voda sa gradskog vodovoda neophodna“. Realizacija projekata na području GO Golubovci od 2014. godine do decembra 2020. godine iznosila je oko tri miliona eura.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije