Connect with us

Društvo

PODGORICA: Za uređenje lokacija planirano skoro 37 miliona eura

Published

on

Foto: Balša Strugar

Program uređenja prostora glavnog grada za 2021. godinu danas će se naći na centralnoj javnoj raspravi. Ukupan iznos planiranih sredstava je 36.977.407 eura.

Najviše sredstava u budžet Glavnog grada puni se od naknade za komunalno opremanje 12,5 miliona eura, ostala budžetska sredstva su 4,7 miliona, sopstvena sredstva preduzeća su 660.000 eura, javnoprivatno partnerstvo 1,9 miliona, a kreditna sredstva 7,8 miliona eura.

Značajnu stavku ukupnih sredstava čine i donacije po ugovoru o prosleđivanju kreditnih i grant sredstava – 9,27 miliona eura, što je gotovo četvrtina ukupnih sredstava.

Sredstva su raspoređena na rješavanje imovinskopravnih odnosa, gdje je opredijeljeno tri miliona eura, isto koliko i za uređivanje i opremanje lokacija, dok je za izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica i mostova opredijeljeno 10,8 miliona, od čega 6,2 miliona eura iz budžeta Glavnog grada.

NOVI BULEVARI

U rješavanje imovinskih odnosa po utvrđenim elaboratima eksproprijace u postupcima koj i su u toku namijenjeno je 6,55 miliona eura.

Najveći dio sredstava (887.650 eura) opredijeljen je za dio Ulice Baku u zahvatu DUP-a Gornja Gorica 2 i DUP-a Univerzitetski centar, treću traku Cetinjskog puta u DUPu Radoje Dakić (284.637 eura), kao i 300.000 eura za saobraćajnice “Nova 2” i “Nova 9”.

Za rješavanje imovinskih odnosa, odnosno komunalno opremanje objekta, za saobraćajnicu u zahvatu DUP-a “Zabjelo 9” i DUP-a “Zabjelo Ljubović” izdvojeno je 430.402 eura, dok je za dio Ulice Nova 25 u zahvatu DUP-a “Zagorič 3 i 4” namijenjeno 277.200 eura.

Za imovinske odnose na magistralnom putu Podgorica Nikšić, od Ulice Branka Deletića do Komanskog mosta, namijenjeno je 800.000 eura, a 116.794 eura za izgradnju Kapadžića mosta na rijeci Ribnici sa pristupnim saobraćajnicama.

Za rekonstrukciju dijela Ulice Ludviga Kube u Zagoriču izdvojeno je 450.000 eura, a oko 240.000 eura za saobraćajnice u zahvatu DUP-a “Dajbabe Zelenika dio planske jedinice 11”.

SEDAM MILIONA ZA JUGOZAPADNU OBILAZNICU

Skoro 30 miliona eura planirano je za rješavnaje imovinskih odnosa u narednom periodu, za koji će se način i oblik naknade utvrditi nakon pokretanja postupka eksproprijacije.

Najviše sredstava, 7,2 miliona eura, izdvojeno je za nastavak saobraćajnice “Jugozapadna obilaznica”, od kružnog toka na putu Podgorica Cetinje do Komanskog mosta.

Skoro milion eura namijenjen je za prvu fazu rekonstrukcije Ulice Ksenije Cicvarić na Zabjelu, Ulicu Ive Vizina u istom naselju, nešto manje za rekonstrukciju Ulice Vaka Đurovića u centru grada, a skoro dva miliona eura za saobraćajnice u zahvatu DUP-a “Pobrežje A, B i C”.

Nešto više od milion eura predviđeno je za Bulevar Vilija Branta, za izgradnju saobraćajnica u zahvatu DUP-a “Univerzitetski centar” 1,35 miliona eura, a 1,3 miliona eura za eksproprijaciju radi izgradnje parka na Zabjelu.

Osim saobraćajnica, značajnija sredstva, od oko pola miliona eura, namijenjena su za prvu fazu izgradnje novog groblja.

“Procijenjena sredstva za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa iznose 35,9 miliona eura. Imajući u vidu da se plaćanje po osnovu eksproprijacije vrši u ratama i da postupak donošenja rješenja o eksproprijaciji i zaključivanje sporazuma zahtijeva određeno vrijeme, očekuje se da će u 2021. godini stvarni troškovi za eksproprijaciju biti do iznosa budžetom opredijeljenih sredstava, dok će se značajan dio obaveza za eksproprijaciju rješavati putem davanja u zamjenu druge nepokretnosti. Nerealizovana sredstva iz navedenih stavki mogu se koristiti za eksproprijacije za koje se u toku godine ukaže opravdana potreba”, navodi se u Programu uređenja prostora.

ZA BOKEŠKU ULICU 370.000 EURA

Za izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica, mostova i garaža planirana su sredstva od 22,9 miliona eura. Radovi koji su u toku i ugovoreni radovi iznose 6,6 miliona eura. Od tog iznosa najviše sredstava je opredijeljeno za projekat Jugozapadne obilaznice 1,6 miliona za I i III dionicu, a tri miliona za drugu dionicu, odnosno most preko rijeke Morače.

Za rekonstrukciju Bokeške ulice izdvojeno je 370.000 eura, a 305.000 eura za izgradnju ulice pored Stadiona malih sportova.

Planirani radovi u 2021. godini su 16,2 miliona eura, a oko milion eura namijenjeno je za prvu fazu rekonstrukcije Ulice Vojislavljevića.

Milion i po eura predviđeno je za sanaciju nadvožnjaka i puta prema Aerodromu Podgorica, oko 700.000 eura za trotoare i biciklističku stazu na bulevaru prema Tuzima, a 800.000 eura za rekonstrukciju raskrsnice ulica II Crnogorskog bataljona, Vaka Đurovića i Gavra Vukovića i proširenje Ulice II Crnogorskog bataljona. .

Za izgradnju hidrotehničke infrastrukture predviđeno 13,2 miliona, ali 685.000 eura iz budžeta. Najvećim dijelom, oko 12,5 miliona eura, sredstva su opredijeljena za Postrojenje za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici, faza I.

Gradskom zelenilu izdvojeno je 1,75 miliona, izgradnji i rekonstrukciji javne rasvjete 600.000 eura, deponiji 2,68 miliona, od čega iz budžeta 750.000 eura, a za uređenje groblja 1,34 miliona, odnosno 680.000 eura iz budžeta.

Projekat za novi most na rijeci Morači i novi podvožnjak

Kada je u pitanju ugovorena izrada “Tehničke dokumentacije za saobraćajnice i ostale objekte” jedna od najvažnijih je glavni projekat uređenja Trga Božane Vučinić, za šta je namijenjeno 63.769 eura, kao i izrada glavnog projekta pješačkog mosta preko rijeke Morače iz Stare Varoši do SC “Morače”, odnosno dvorane “Bemax”, čija izrada koša 48.400.

Takođe, ugovorena je izrada glavnog projekta nastavka Bulevara Save Kovačević do Zmaj Jovine ulice, za šta je opredijeljeno 36.500 eura, dok je 78.135 eura izdvojeno za glavni projekat rekonstrukcije mosta na trasi Ulice Vojislavljevića i kružnog toka na rasrsnici puteva Cetinje Nikšić.

Ugovorena je i izrada nove saobraćajnice koja će povezati Jugozapadnu obilaznicu sa nikšićkim putem, do Komanskog mosta.

Kod izrade tehničke dokumentacije čija se izrada planira u 2021. godini najznačajnija je izrada za glavni projekat rekonstrukcije saobraćajnice od kružnog toga u Mahali do Aerodroma Podgorica, za šta je izdvojeno 40.000 eura, idejno rješenje i glavni projekat rekonstrukcije Trga nezavisnosti, vrijedno 100.000 eura.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije