Connect with us

Društvo

PODGORIČANINU KAZNA, IAKO NIJE BIO NA PATRIOTSKOM SKUPU: Umjesto na snimak, oslonili se na bazu podataka

Published

on

Pobjedi se obratila porodica iz Podgorice čiji slučaj dokazuje da policija pravi posebne evidencije o učesnicima patriotskih protesta. 

Policija je u četvrtak, 13. maja, uručila Podgoričaninu, čiji identitet je poznat redakciji, prekršajni nalog u kojem se navodi da se on, 9. maja, oko 18.30 sati, na Bulevaru Cetinjski put nepropisno zaustavio automobil, zbog čega mu je propisana kazna od 60 eura.

U prijavi je naveden i njegov matični broj, marka automobila, broj registarskih tablica.

“I ništa ne bi bilo sporno da je on učestvovao u toj auto-koloni. Ali nije. Automobil je moj, registrovan na moje ime i ja sam, sa svojom prijateljicom, bila na protestu. Otkuda njima ime i lični podaci mog sina?! Nije bio sa nama tog dana. Ova prijava jasno dokazuje da oni prave baze podataka o učesnicima patriotskih skupova. On je bio na nekim protestima. Znači, evidentirali su ga”, kategorična je Podgoričanka koja je Pobjedi proslijedila prijavu koja je napisana protiv njenog sina.

Praćenje

Uprava policije pokušala je prije nekoliko dana da demantuje informaciju Pobjede da već neko vrijeme prave bazu podataka o učesnicima patriotskih protestnih skupova – foto i video dokumentaciju, lične podatke i sve ostale dostupne informacije o građanima. Tvrdili su da to nije tačno i da samo, u skladu sa zakonom, snimaju skupove i ne vode posebne evidemcije.

Slučaj mladića iz Podgorice ih jasno demantuje.

“Nalog je, kako piše, izdat 13. maja. Očekujem da mi neko objasni: kako su to napisali prijavu protiv mog sina koji nije bio na skupu, a ne protiv mene koja jesam?! Dovoljno je bilo da pregledaju svoje snimke, ali su se oni, očigledno, oslonili samo na bazu podataka koju prave a u kojoj su, vjerovatno, njegovi lični i podaci o našem automobilu s kojim je on bio na nekom od ranijih skupova. Strašno je to što čine”, ogorčena je sagovornica Pobjede.

Dodaje da se u prekršajnom nalogu navodi i broj značke policajca.

“On je, pretpostavljam, svjedok da je moj sin bio u koloni u kojoj nije bio. Ne znam kako će tu laž dokazati. Mi imamo snimke, svjedoke… Imaju i oni snimke, ali ih nijesu dobro pregledali. Pošto nas snimaju i prate, neka bolje pogledaju”, kaže ona.

Ističe da svaki građanin Crne Gore ima Ustavom zagarantovano pravo na slobodu okupljanja.

“Oni hoće da uguše naše proteste. Mi nijesmo ništa nezakonito uradili. Prijateljica i ja bile smo u koloni i nijesmo napravile nikakav prekršaj”, ističe ova Podgoričanka.

Poručuje da dok joj srce bude kucalo, „dok god ima ijednog Crnogorca i Crnogorke, đe god bude skup koji je u korist naše države, nezavnosnosti, multietničkog sklada“ ona će biti tu.

“Neće me uplašiti, ni mene ni moju porodicu. Ja ne radim, moj sin nema posao, ali volimo svoju Crnu Goru – iz srca i bez interesa”,naglašava sagovornica Pobjede.

Kaže da je bila na skoro svim patriotskim protestima.

“Nijesam učestvovala u nekoliko auto-kolona, jer nijesam imala para za gorivo. Neka podnose prijave, neće zaustaviti našu borbu. Svi ćemo biti nasmijani kao Ljubo Čupić kada su ga vodili na strijeljanje. Smrt fašizmu sloboda narodu”, zaključuje ona.

Pobjedi je više nezvaničnih izvora potvrdilo da svake nedjelje patriotske auto-kolone snima više policijskih kamera, a inspektori u civilu i mobilnim telefonima prave fotografije i snimke.

“Onda se iz video snimaka „vade“ slike učesnika i radi se identifikacija. Svaki učesnik auto-kolone koji je identifikovan unosi se u bazu podataka, sa svim informacijama koje o njemu imaju. Ko je, čime se bavi, kojim je protestima prisustvovao, koje je političke orijentacije… Protiv nekih se potom iniciraju prijave po raznim osnovima, pozivaju ih na informativne razgovore, a neidentifikovani, takođe, ostaju „spremljeni“ u bazi dok se i o njima ne prikupe podaci – ispričao je jedan od nezvaničnih sagovornika.

Pritisak

Policija u kontinuitetu, od 9. aprila, pravi pritisak na građane, privođenjem na informativne razgovore i podnošenjem prekršajnih prijava protiv učesnika patriotskih protesta protiv politike aktuelne vlasti koja urušava temelje države Crne Gore i civilizacijske vrijednosti i tekovine.

Do sada je, prema nezvaničnim podacima, inicirano više stotina prijava, protiv nekih građana i po nekoliko. Ima slučajeva da je procesuirano i kažnjeno i troje-četvoro članova jedne porodice. Minimalna kazna je 50 eura za „nepropisno kretanje po kolovozu“ do 150 eura za paljenje baklje, nepropisno isticanje državnog simbola kroz prozor vozila, nepoštovanje naredbe službenog lica…

Do 8. aprila policija nije pribjegavala mjerama protiv građana koji su se okupljali na patriotskim protestima. Tog dana, međutim, premijerova kćerka, kao štićena ličnost, bila je u službenom vozilu Vlade Crne Gore, a vozač je na putu ka Nišiću uletio među građane koji su blokirali ovu saobraćajnicu u mjestu Bogetići. Na snazi je bila zabrana međugradskog saobraćaja i policija nije dozvolila Nikšićanima da se pridruže protestima protiv politike Vlade u Podgorici, zbog čega su oni blokirali cestu. Građani su opkolili automobil i vozač je okrenuo vozilo, ali je pri tome pokupio dvojicu muškaraca na haubu, onda dao gas, zbacio ih i otišao…

Nekoliko sati kasnije premijer Zdravko Krivokapić sa Tvitera je saopštio građanima da je u tom automobilu bila njegova kćer, da se uplašila i da je plakala i poručio da im nikada neće zaboraviti njene suze i strah.

Sjutradan je policija krenula u lov na građane.

Član Agencije za zaštitu podataka ličnosti Muhamed Đokaj rekao je prije nekoliko dana za Pobjedu da će on, ako to po službenoj dužnosti ne učini direktor Agencije, inicirati postupak za utvrđivanje činjenica o postupanju policije u slučaju prikupljanja podataka o učesnicima patriotskih protesta.

“Policija ima zakonski osnov za prikupljanje i obradu podataka, ali se mora kretati u okviru onoga što je u zakonu propisano i nikako drugačije. Nikako više od obima koji im je dozvoljen. Ukoliko policija prikuplja podatke za pravljenje neke nove baze to bi značilo kršenje zakona – istakao je Đokaj.

Podijelili tridesetak prijava

Više građana Podgorice juče se obratilo Pobjedi, a neki od njih proslijedili su nam i prekršajne naloge koje su dobili zbog učešća u patriotskoj auto-koloni u nedjelju 9. maja.

Kažu da su policajci koji im uručuju naloge ljubazni i da se pojedini pravdaju da moraju da postupe jer je „naređenje od šefova odozgo“ da se procesuira „što više“ učesnika auto-kolona. Neki policajci su im kazali da je za skup u nedjelju procesuirano oko tridesetak ljudi.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije